vmce header 800

vmce header 480

Ruim 800.000 mensen hebben last van hooikoorts

20-04-2006 | Voor mensen die allergisch zijn voor bomen, is het hooikoortsseizoen weer losgebarsten. Patiënten die allergisch zijn voor bloeiend gras krijgen de jeukende ogen, neuzen en oren pas in mei. Al met al wordt er de komende maanden weer heel wat geniesd en gesnoten. Hieronder volgt een aantal vragen en antwoorden over hooikoorts.

Wat is hooikoorts?

Het afweersysteem van mensen met een allergie maakt afweerstoffen aan tegen stoffen die eigenlijk onschadelijk zijn, zoals kattenhuidschilfers en huisstofmijtkeutels. Mensen met hooikoorts krijgen een prikkelreactie na blootstelling aan stuifmeel. Hoe hoger de concentratie pollen in de lucht, hoe meer klachten mensen hebben. Hooikoorts wordt ook wel pollinose genoemd.

Hoeveel mensen hebben last van hooikoorts?

Volgens schattingen heeft ongeveer 5 procent van de Nederlanders last van hooikoortsklachten. Dat zijn circa 800.000 mensen. De meesten zijn allergisch voor gras, dat bloeit tussen mei en augustus. Ook de berk en els maken tijdens hun bloei in maart, april en mei veel hooikoortspatiënten aan het niezen. Mensen kunnen voor meerdere soorten stuifmeel allergisch zijn.

Waar hebben hooikoortspatiënten last van?

Hooikoorts kan zorgen voor een jeukende, kriebelende of loopneus, tranende en rode ogen, een jeukend gehemelte, jeuk in de oren en een lichte benauwdheid. Ook de huid kan gaan jeuken. Daarnaast maakt het lichaam slijm aan in reactie op de pollen.

In welke periode hebben mensen last van hooikoorts?

De bomen beginnen te bloeien tussen februari en eind april. De grassen volgen begin mei en bloeien een groot deel van de zomer.

Is er een medicijn tegen hooikoorts?

Er is geen medicijn tegen hooikoorts. Wel kunnen de symptomen bestreden worden met zogeheten antihistamines. Patiënten kunnen gebruikmaken van pillen, oog- en neusdruppels tegen de verschijnselen.

Wat kunnen mensen doen om hooikoorstklachten te beperken?

Mensen met hooikoorts kunnen een aantal dingen doen om minder last te hebben van de symptomen. Een zonnebril dragen zorgt ervoor dat minder pollen in de ogen terechtkomen, een randje vaseline op de neus werkt afwerend. In de vroege morgen is er minder stuifmeel in de lucht dan ’s avonds, daar kan men rekening mee houden. Ook na een regenbui is de situatie voor mensen met hooikoorts gunstiger. Bij het autorijden is het verstandig om de raampjes dicht te houden. Op teletekst en op www.knmi.nl en www.lumc.nl is de pollenconcentratie in de lucht dagelijks te vinden.

Bron: Telegraaf