vmce header 800

vmce header 480

Eczeem is nog slecht te behandelen

16-05-2006 | Een nieuw medicijn tegen eczeem, een antilichaam tegen immuunboodschapperstof interleukine 5, heeft helaas geen effect. Ook een nieuwe zalf, met het immuunonderdrukkende ingrediënt tacrolimus, blijkt niet beter te werken dan de bestaande corticosteroïdzalf. Meer onderzoek naar de behandeling van eczeem is dus hard nodig, concludeert Marja Oldhoff. 

Eczeem is een veel voorkomende chronische huidziekte met jeuk als belangrijkste klacht. Marja Oldhoff heeft het effect van verschillende behandelingen op actieve eczeem huid en op de atopie plakproef (APT) onderzocht. De APT is een model om eczeem uit te lokken met een inhalatieallergeen, zoals huisstofmijt. Als eerste werd aangetoond dat lichttherapie met ultravioletA1 niet effectiever is dan smalband ultraviolet B. Vanwege betere gebruiksvriendelijkheid gaat de voorkeur uit naar de smalband ultraviolet B behandeling.

Verder onderzocht Oldhoff een nieuw medicijn voor eczeem: een monoklonaal antilichaam tegen interleukine 5 (anti-IL-5). Deze behandeling is specifiek gericht op het onderdrukken van eosinofiele granulocyten, een soort witte bloedcel, omdat aangenomen wordt dat deze cel van belang is in het ontstaan van eczeem. Helaas bleek het middel op korte termijn niet effectief.

Oldhoff promoveert op 2 juni aan de afdeling Dermatologie van het UMC Utrecht. Haar proefschrift heet ‘In vivo evaluation of therapeutic options in atopic dermatitis’.

Bron: UMC Utrecht