vmce header 800

vmce header 480

Voedselallergie: de pindadood

17-05-2006 | "De afgelopen 20 jaar is het aantal mensen met een allergie verdubbeld. Waarom? We weten het niet echt.” allergoloog/immunoloog Wim Stevens.

“Na mijn dertiende shock, heb ik overwogen om er een eind aan te maken. Ik wou afscheid nemen van mijn kinderen, zodat zij op een dag niet plots afscheid moesten nemen van mij.” Bie, moeder van vijf kinderen, allergiepatiënte.

Allergieën nemen hand over hand toe in de westerse wereld. Een eeuw geleden had 1 Europeaan op 100 hooikoorts, nu variëren de cijfers van 25 tot 40 %. En allergieën worden complexer.

Wie allergisch is aan berkenpollen, maakt kans om een voedselallergie tegen appels te ontwikkelen. De allergene eiwitten in berkenpollen gelijken op bepaalde eiwitten in appels. Ons immuunsysteem raakt in de war, en maakt IGE-antistoffen tegen beiden aan, met allergische reacties tot gevolg.

De nieuwe “kruisallergieën” zijn nauwelijks te tellen. Huismijt kan kruisen met garnalen, kippenei met kippenvlees, rubber met exotisch fruit, kattenhaar met varkensvlees, etc. Onze nieuwe eetgewoontes zijn niet vreemd aan deze stijgende overgevoeligheden. Er komen immers steeds meer “vreemde” dingen op tafel: exotisch fruit, zeevruchten,…

Voedselallergieën zijn moeilijk te traceren. Het is niet altijd duidelijk op welk allergeen in het voedsel men precies reageert, en op welke hoeveelheden. Mensen met voedselallergieën worden daarom dikwijls op een onmenselijk streng dieet geplaatst. Want, ze mogen er dan al kerngezond uit zien, hun allergie kan levensbedreigend zijn. De kleine Linde verloor bijna het leven nadat ze een half lepeltje yoghurt had gegeten. Bie kwam in de spoedafdeling terecht, omwille van een avocado. Charlotte werd erg ziek van een hamburger. Die was, bleek achteraf, gebakken op een plaat die “sporen van pinda” bevatte.

En in december 2005 eet een Canadese tiener een boterham met pindakaas. Acht uur later kust hij zijn vriendin. Zij heeft een ernstige pinda-allergie, gaat in shock, en sterft.

Pindanoot is één van de gevaarlijkste allergenen. Het bevat eiwitten die dodelijk kunnen zijn. Uit onderzoek van het UMC (Universitair Medisch Centrum) in Utrecht blijkt dat sommige patiënten al op een zeshonderdste van een pindanoot reageren. Via genetische manipulatie hoopt men een anti-allergene pindanoot te ontwikkelen, waarin de schadelijke eiwitten zijn uitgeschakeld. Er bestaan nu al anti-allergene appels en grassoorten.

De strijd tegen allergieën wordt op vele fronten gestreden. Amerikaanse artsen werken aan anti-IGE therapieën , maar die zijn erg duur en hebben veel neveneffecten. Bij ons wordt gezocht naar een vaccin, waarmee men patiënten tegen bepaalde allergenen kan sensibiliseren. Zo’n vaccin bestaat al tegen graspollen en tegen wespen- en bijengif. “Misschien hebben we binnen tien jaar een model voor pinda- en andere voedselallergieën”, hoopt Andre Knulst van het UMC.

'Voedselallergie: de pindadood', zondag 28 mei om 21.05 uur in 'Overleven' op Canvas