vmce header 800

vmce header 480

Advies aan huisartsen: let op bij herhalingsrecepten

29-05-2006 | Huisartsen moet beter opletten bij het herhalen van recepten van dermatologen. Vaak valt op die herhalingsrecepten het oorspronkelijke voorschift weg met als gevolg dat eczeempatiënten teveel hormoonzalven smeren. 

Hormoonzalven kunnen enorm goed werken. Maar gebruik je ze elke dag, zeker de zalven van klasse II en hoger, dan werken ze op een gegeven moment niet meer. Dat verschijnsel heet met een mooie term tachyphylaxie. Vandaar ook de aanbeveling om zogenaamde stopdagen in te lassen, bijvoorkeur minimaal drie achter elkaar.

Als het eczeem erg actief is en de dermatoloog schrijft een hormoonzalf voor, dan luidt het voorschrift bijvoorbeeld: "gedurende twee weken twee keer per dag dun aanbrengen, daarna maximaal 4 dagen per week". Maar, als de zalf op is en de patiënt de assistente van de huisarts belt voor een nieuwe voorraad, dan staat er vaak op het etiket: "2 maal daags dun aanbrengen". En voor je het weet smeert de patiënt teveel.

Teveel smeren helpt niet tegen het eczeem, want op een gegeven moment treedt tachyphylaxie op en werkt de hormoonzalf niet meer, maar zorgt wel voor - soms niet te herstellen - bijwerkingen zoals het dunner worden van de huid, striae e.d.

Het zou dus fijn zijn als huisartsen bij het herhalen van eczeemmedicatie aandacht besteden aan het voorschrift. Trouwens, ook de patiënt moet hierop letten, want bij correct gebruik van hormoonzalven zijn ze én goed werkzaam én blijven de bijwerkingen beperkt.