vmce header 800

vmce header 480

Pilot digitale dermatologie TweeSteden ziekenhuis groot succes

01-06-2006 | Alle huisartsen en verpleeghuisartsen in Midden-Brabant kunnen zich binnenkort aanmelden voor deelname aan de zogeheten digitale dermatologie. Dat initiatief van het TweeSteden ziekenhuis houdt in dat de arts een dermatoloog in consult kan roepen per computer. Ze communiceren met elkaar aan de hand van een of meer digitale foto’s van de aandoening van de patiënt. 

De werkwijze waarbij de computer zo’n cruciale rol speelt is niet alleen bijzonder snel, maar ook goedkoper en plezieriger voor de patiënt. Die hoeft nu veel minder vaak of zelfs helemaal niet meer naar het ziekenhuis te komen voor onderzoek en behandeling. De eigen huisarts doet dat met ondersteuning en advies van de specialist. Vooral voor ouderen kan de reis naar het ziekenhuis een belasting zijn. In die leeftijdscategorie komen veel huidproblemen voor.

Enthousiast

Dermatoloog Han Go startte begin dit jaar een proefproject, samen met twintig midden Brabantse huisartsen. “Die waren allemaal erg enthousiast”, zegt Go. “Binnen vijf maanden hebben we een kleine 200 digitale consulten gedaan. Daardoor kon een flink aantal mensen op ons advies door de huisarts zelf worden behandeld. Dat geeft ons weer ruimte voor de behandeling van de patiënten die we wel zelf moeten zien. Bijvoorbeeld de groeiende groep huidkankerpatiënten.”

Onlangs zijn de huisartsen in en rond Tilburg tijdens hun jaarlijkse nascholing geïnstrueerd in de digitale consultering.

Bron: Zorgkrant