vmce header 800

vmce header 480

Prof. dr. Arnold Oranje: "Kinderen zijn geen kleine volwassenen"

17-06-2006 |  "Kinderen zijn geen kleine volwassenen", zegt prof. dr. Arnold Oranje, de eerste Nederlandse Hoogleraar Kinderdermatologie.

Een topreferentie-centrum Kinderdermatologie in Nederland is van groot maatschappelijk belang, om ervoor te zorgen dat huidaandoeningen bij kinderen adequaat en met zo min mogelijk bijwerkingen kunnen worden behandeld. Kinderdermatologie bevindt zich op de scheidslijn van dermatologie en kindergeneeskunde en verschilt wezenlijk van dermatologie voor volwassenen.

Dit betoogt prof. dr. Arnold Oranje, kinderdermatoloog in het Erasmus MC - Sophia Kinderziekenhuis op vrijdag 16 juni bij de aanvaarding van zijn ambt als bijzonder hoogleraar Kinderdermatologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Oranje is de eerste hoogleraar kinderdermatologie in Nederland en tevens voorzitter van de Europese commissie voor certificering van de kinderdermatologie.

Oranje: "Zowel kinderartsen als dermatologen kunnen zich in de VS specialiseren door middel van een aanvullende opleiding in het andere vakgebied. Iets dergelijks moeten wij in Nederland, alsmede in heel Europa, ook hebben."

De kinderdermatologie verschilt van de volwassen dermatologie op een aantal punten. Oranje: "De huid van kinderen is duidelijk anders dan die van volwassenen. Bij zuigelingen, in het bijzonder tevroeggeborenen, is de doorlaatbaarheid van de huid in de eerste levensweken verhoogd, bij kinderen met dauwworm (atopisch eczeem) mogelijk langer dan tijdens de eerste levensweken Ook de verhouding van het huidoppervlak ten opzichte van het totale lichaamsvolume is anders. Lokale toepassing van geneesmiddelen kan op de kinderleeftijd sneller tot bijwerkingen leiden dan op de volwassen leeftijd. Zo vereist de lokale toepassing van ontstekingsremmers bij kinderen speciale voorzorgen, kan het middel lindaan ter behandeling van schurft schadelijk zijn voor zuigelingen, en werken geneesmiddelen bij kinderen gewoon anders dan bij volwassenen."

In zijn hoogleraarschap zal Oranje verder wetenschappelijk onderzoek verrichten naar inflammatie (ontstekingen) bij huidziekten bij kinderen. Ook "geestelijke inflammatie" heeft zijn aandacht. Andere aandachtsgebieden zijn de verschillende vormen van vasculaire afwijkingen zoals wijnvlekken en hemangiomen, alsmede moedervlekken.

Bron: Erasmus MC