vmce header 800

vmce header 480

Astma- en hooikoortspoli primeur voor Amsterdam

21-06-2006 |  Misschien dat schaatser Jochem Uytdehaage binnenkort zijn neefje langs stuurt. Die is acht en zit al aan een pufje. De voorlopige diagnose van Uytdehaage is astma. Een goede klant voor ’s lands eerst astma- en allergiepolikliniek in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam. 

De polikliniek is noodzaak omdat het aantal mensen met allergische aandoeningen sinds de jaren zeventig is verdubbeld. Een op de vier mensen ondervindt hinder van een vorm van allergie. Ze hebben vooral neus- en oogklachten, astma en eczeem. Daarom werken in de kliniek een longarts, allergoloog, KNO-arts, dermatoloog en een gespecialiseerd verpleegkundige samen.

„Als de patiënt bij ons aan het goede adres is, kunnen wij binnen een halve dag onderzoeken wat hij werkelijk heeft en bepalen wat de beste aanpak is”, zegt longarts Frans Krouwels, die het initiatief voor de polikliniek nam. Krouwels signaleert vooral astma en hooikoorts, aandoeningen die vaak in combinatie voorkomen.

Dat was ook het geval bij Uytdehaage, die graag als boegbeeld voor de jonge polikliniek optreedt. Hij had als kind al hooikoorts en werd astmatisch door de koude droge lucht in de hallen waar hij zijn beroep van schaatser moet uitoefenen. Beide problemen heeft hij nu onder controle door een dagelijks pilletje.

Bijna acht op de tien astmapatiënten hebben ook hooikoorts, en patiënten met hooikoorts heben drie keer zo veel kans om ook astma te krijgen. Beide aandoeningen zijn chronische luchtwegziekten die worden gekenmerkt door een ontsteking. Hooikoorts gaat vaak aan een astma-aanval vooraf.

Krouwels noemt de hygiënetheorie de meest waarschijnlijke reden voor de sterke toename van allergieklachten. De frisse stadsmens komt nauwelijks meer inaanraking met ziekteverwekkers en heeft daarom een minder goede afweer tegen infecties. „Op het platteland, waar de mensen nog met dieren omgaan, is dat anders”, zegt de longarts. „Daar is het aantal mensen met allergische klachten niet meer dan een fractie van dat in de stad.”

Dat astma en allergie de kwaliteit van het sportleven kunnen beïnvoeden, heeft Uytdehaage kunnen ervaren. Grote inspanningen brengen astmatische klachten eerder aan het licht. Door uitgekiende medische begeleiding heeft de topsporter de steun van de polikliniek niet nodig.

De schaatser, die na een mislukt olympisch seizoen volgende week in Heerenveen weer op zomerijs staat, maakt zich zorgen om zijn neefje. „Het zou niet alleen vervelend maar ook een verarming van zijn leven zijn zijn als hij om die reden niet aan sport zou kunnen of willen doen”, zegt hij. Zelf is hij maar wat blij dat er de komende winter niet uitsluitend in overdekte ijspaleizen zal worden geschaatst.

Bron: Telegraaf