vmce header 800

vmce header 480

Twee miljoen Nederlanders met huidziekte

04-09-2006 | Volgens het onderzoeksrapport ‘Huidaandoeningen in de huisartspraktijk’ zijn er door huisartsen meer dan twee miljoen Nederlanders geregistreerd met huidziekten. Dat maakte de Stichting Nationaal Huidfonds maandag bekend. 

Op initiatief van het huidfonds is in het UMC St. Radboud in Nijmegen een onderzoek verricht naar huidziekten onder de Nederlandse bevolking. Leden van de vaste Kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport krijgen de uitkomst van het wetenschappelijk onderzoek woensdag gepresenteeerd.

Een kwart van de patiënten met huidziekten heeft een chronische aandoening. De meesten hebben psoriasis en atopisch eczeem. De helft daarvan ondervindt als gevolg daarvan ernstige lichamelijke en psychosociale problemen.

De onderzoekers vergelijken dat met de problemen die reuma- en diabetespatiënten hebben. Bij een op de zeven zijn de gevolgen zo ernstig dat ze met serieuze depressieve klachten kampen. Ook is gebleken dat huidkanker tegenwoordig vaker voorkomt dan alle andere vormen van kanker.