vmce header 800

vmce header 480

Eczeem door nikkel, henna of latex

06-09-2006 | Minimaal 700.000 mensen in Nederland hebben last van contacteczeem. Dan reageert de huid met roodheid, jeuk, bultjes en blaasjes op contact met een bepaalde stof; vaak gaat het om nikkel in sieraden, euromunten of sluitingen van kleding bijvoorbeeld. Ook cosmetica kan problemen geven. Minder bekend is eczeem aan je ogen, anus en vagina kunt krijgen door een contactallergie voor nagellak. Dat komt door een zogenoemde strooireactie.

De Voedsel en Waren Autoriteit waarschuwde er twee jaar geleden al voor en een maand geleden meldde een Duitse ziektekostenverzekeraar het opnieuw: tijdelijke hennatatoeages kunnen ernstige allergische reacties veroorzaken. Vooral black henna is berucht. Hieraan is de stof parafenyleendiamine toegevoegd voor een donkerder en sneller effect. De klachten beginnen meestal zo'n twee weken na het aanbrengen. Jeuk, eczeem en zwelling zijn de belangrijkste symptomen; de henna kan ook misselijkheid veroorzaken. Directe behandeling is noodzakelijk om bijkomende infecties te voorkomen. Littekens blijven soms wel een jaar zichtbaar. Sommigen houden er een blijvende allergie aan over.

Condooms, ballonnen, plakband en onderzoekshandschoenen bevatten vaak latex (natuurrubber). en dat allergische reacties veroorzaken. Zoals benauwdheid, eczeem en zelfs levensgevaarlijke shockreacties. Mensen die in de gezondheidszorg, voedingsindustrie en horeca werken, én kinderen die drie of meer operaties hebben ondergaan, lopen een verhoogd risico een latexallergie te ontwikkelen. Latex is lastig te vermijden, want het is verwerkt in 40.000 dagelijkse producten. Er bestaan wel latexvrije varianten voor onderzoeks- en huishoudhandschoenen van vinyl, condooms met polyurethaan.

Bron: Spits In deze Spits meer artikelen over eczeem!