vmce header 800

vmce header 480

Eczeem erger door sigarettenrook

06-09-2006 | De pedagogiekstudie zit er bijna op. Judith Zietsma (25) uit Enschede zit ontspannen op een terras in hartje stad. Ze zit graag buiten, ze kan slecht tegen sigarettenrook. "Een drukke discotheek ingaan is onverstandig. Gelukkig houden mijn vrienden en vriendinnen er rekening mee en gaan met mij buiten zitten als we uitgaan." 

De RuG-studente die ook vakken volgt aan de UT en in Enschede afstudeert, heeft sinds ze een half jaar oud is eczeem. Die huidaandoening verslechtert onder meer door sigarettenrook. "Als er een leuk bandje is, smokkel ik wel en ga naar binnen. Maar als ik ’s morgens wakker word met eczeem in mijn gezicht denk ik wel: waarom heb ik het gedaan?"

Alleen wat plekjes in de hals verraden dat Judith eczeempatiënt is. Ze zit nu goed in haar vel. Vier jaar geleden had ze een heel ernstige dip toen zij haar pabo-opleiding wilde afronden en stage liep. "Ik weet niet of het door de stoffige school kwam of door de stress, maar ik had erg veel last. Ik was minder gemotiveerd en sneller moe. Omdat ik slecht sliep door de jeuk, kon ik me overdag ook minder concentreren."

Ze vindt het vervelend dat ze geen gave huid heeft, maar de jeuk vindt ze verschrikkelijke. "Als je huid onrustig is, ben je daarmee bezig. Je moet het eczeem weer de goede kant op krijgen; je bent er niet zomaar vanaf." Nu haar eczeem goed onder controle is, heeft ze energie om naast de studie in een studentensymfonieorkest en een coverbandje te spelen. Alleen schmink gebruikt ze nooit; daar kan ze echt niet tegen. "Ook wel grappig. Ik speelde een keer als enige meisje tussen een stel jongens. Zij hadden make up op, ik niet."

Bron: Spits In deze Spits meer artikelen over eczeem!