vmce header 800

vmce header 480

Eczeem beperkt studiekeuze

06-09-2006 | Jannie Schwillens (20) uit het Limburgse Stevensweert heeft net een middelbare horeca-opleiding met succes afgerond. De eerste keus was deze studie niet: "Ik ben bij twee andere opleidingen afgewezen wegens mijn eczeem, omdat ze bang waren dat toekomstige klanten het eng en vies zouden vinden." 

Jannie vindt het "pure onzin" dat ze tot de koksopleiding en de opleiding tot kapper en schoonheidsspecialiste geen toegang kreeg. "Ik heb geen eczeem aan mijn handen. Het zit vooral op mijn lijf en soms in mijn gezicht."

De stages voor haar studie zijn goed verlopen, hoewel de huidziekte haar zo nu en dan belemmerde. Zoals in een restaurant waar ze net als de andere serveersters een bloes met korte mouwen aan had, waardoor haar eczeem zichtbaar was. "Een klant die een kopje koffie kwam drinken, haalde de baas erbij want hij wilde niet bediend worden door iemand met eczeem."

Nu werkt Jannie in een "goed restaurant waar ik geluk heb dat ik een pak aan mag hebben, zodat de gasten niet in de gaten hebben dat ik eczeem heb. Nadeel is wel dat ik iedere avond als ik thuis kom veel aan het jeuken ben, want het pak zit behoorlijk warm. Daar ga ik van zweten, wat het eczeem verergert."

De Limburgse, die al vanaf geboorte huidproblemen heeft, benadrukt fel dat eczeem niet vies en raar is. "Ik denk dat eczeem in welke mate dan ook geen beperking mag opleveren in de Nederlandse samenleving."

Bron: Spits In deze Spits meer artikelen over eczeem!