vmce header 800

vmce header 480

Seks en lachen tegen eczeem

06-09-2006 | Twee miljoen mensen lijden aan een chronische huidziekte, zo bleek begin deze week uit het rapport ’Huidaandoeningen in de huisartsenpraktijk’. Psoriasis en atopisch eczeem komen het meest voor. Allergie en eczeem hebben veel met elkaar te maken. Prof. dr. ir. Huub Savelkoul spreekt hier zaterdag tijdens een symposium over: „De allergische mars begint met eczeem.”

Prof. dr. ir. Huub Savelkoul is een bevlogen onderzoeker en noemt de ontwikkeling van allergie bij jonge baby’s ’ongelooflijk interessant’. Als docent vertelt hij inspirerend over de afwijkingen aan het immuunsysteem die aan de basis van allergie en eczeem liggen. Hij rapporteert enthousiast over een van zijn studentes met zeer ernstig eczeem die opknapte na een intensieve behandeling in het ziekenhuis. De studente kreeg de zogenoemde wet-wrap-behandeling, waarbij de met verdunde hormooncrème ingezalfde huid wordt afgedekt met vochtige verbanden. Haar eczeem verdween goeddeels. "Ze smeerde al 22 jaar steeds een ander zalfje van de huisarts", aldus de hoogleraar.

Savelkoul, hoogleraar celbiologie en immunologie, is initiator van het Allergie Consortium Wageningen (ACW), dat zich richt op onderzoek naar vooral de preventie van allergie. Het onderwerp geniet grote belangstelling nu een kwart van de totale bevolking van Europa gevoelig blijkt voor allergie. Onder jongvolwassenen ligt dat percentage al op veertig. In Nederland hebben tienduizenden jongeren kans allergische klachten te ontwikkelen. "De directe kosten lopen op tot twee miljard euro per jaar", zegt Savelkoul. En dan heb ik het over medische kosten en ziekteverzuim en niet eens over de kosten om je huis te saneren (allergievrij maken, red)."

Een allergische reactie ontstaat als het immuunsysteem overdreven reageert op een onschuldige stofje, een eiwit. Het gaat niet alleen om voedingseiwitten, maar ook om bijvoorbeeld pollen in de lucht en schilfers van huisdieren die eiwitachtige stoffen bevatten.

Die fanatieke reactie van het immuunsysteem leidt tot ziektes als astma, eczeem, hooikoorts en voedselallergie. "De eerste uiting van een allergische aanleg is meestal eczeem; daarmee begint de allergische mars", aldus de hoogleraar. Bij de overgrote meerderheid van de baby’s verdwijnt het eczeem na een paar jaar. De allergische aanleg - atopische constitutie - blijft echter en die kan zich manifesteren in astma en vervolgens hooikoorts.

Een mix van erfelijke aanleg, blootstelling aan allergie-uitlokkende stoffen én omgevingsfactoren speelt in het hele proces een rol. Tabaksrook, milieuverontreinigingen, veranderde voedingsmiddelen, maar ook bijvoorbeeld een andere kijk op inspanning hebben invloed, aldus Savelkoul. "Kinderen die eens per week in de auto naar het sportveld worden gebracht en een uur intensief sporten, hebben een kleinere longcapaciteit dan kinderen die de hele week een half uur per dag fietsen."

De laatste 25 jaren is er een toename in allergische klachten, inclusief eczeem, gevonden. Veel mensen nemen aan dat dit komt door de zogenoemde hygiënehypothese. Deze stelt dat door de afname van infecties op de jonge kinderleeftijd het immuunsysteem niet goed wordt aangelegd en gaat reageren op onschuldige stoffen uit de leefomgeving. Daardoor zouden steeds meer allergieën voorkomen. "Ofschoon de hypothese heel erg aantrekkelijk klinkt, is deze theorie bij babies moeilijk te bewijzen. Wel zijn er steeds meer aanwijzingen dat overdreven aandacht voor hygiëne het afweersysteem niet erg sterk maakt’’, zegt Savelkoul. De immunoloog vindt dan ook dat mensen hun ’boerenverstand’ moeten gebruiken bij het inrichten van hun leefstijl. En hij benadrukt de effecten van humor en van seks op de gezondheid. "Het is niet te geloven als je die getallen ziet. Het is aangetoond dat het immuunsysteem dan beter werkt." En "dat heeft een gunstig effect op allergieën en op veel meer ziektes", aldus Savelkoul.

Bron: Spits In deze Spits meer artikelen over eczeem!