vmce header 800

vmce header 480

Lucht op scholen is ziekmakend

24-10-2006 | Een aantal GGD’s slaat alarm over de aanhoudende kwakkelende luchtkwaliteit op scholen in ons land, die ervoor zorgt dat tot tienduizenden kinderen ziek thuis zitten met onder meer astmatische klachten. Ook duizenden leraren worden er letterlijk niet goed van. 

De Algemene Onderwijsbond wil snel actie en roept schoolbesturen op periodieke onderzoeken naar de luchtkwaliteit te verrichten. "Dat is helemaal niet duur", zegt woordvoerder Ivan Bartholomeus. "Je kunt zelfs goedkoper uit zijn, want het betalen van een zieke docent loont al helemaal niet."

Ook pleit de bond voor meer luchtzuiveringsinstallaties in lokalen. Volgens de zegsman is een van de grootste problemen dat veel schooldirecties glashard ontkennen dat kinderen op school ziek worden. "Het wordt tijd dat iedereen de gevaren van slechte lucht in lokalen erkent."

Hoewel veel onderzoek is gedaan, gaat het onder meer de noordelijke gezondheidsdiensten niet snel genoeg bij de uitvoering van alle plannen, lieten ze gisteren weten. Ze trekken stevig aan de bel voor meer actie en roepen onderwijsinstellingen op spijkers met koppen te slaan. Frisse lucht is belangrijk voor de gezondheid en leerlingen zouden veel beter leren doordat ze door zuivere lucht fitter zijn.

De GGD in Groningen stelt dat infecties en allerlei allergieën op de loer liggen. Het ’fris’ maken van al die scholen kost weliswaar honderden miljoenen euro’s, maar moet toch gebeuren. De lucht in klaslokalen blijkt namelijk zelfs tot tien keer smeriger dan die in kantoorgebouwen, die vaak betere ventilatiesystemen hebben, wijst onderzoek uit.

"Maar zelfs daar kan het nodige verbeterd worden", stelt GGD-zegsman Henk Bouwkamp. "In ruimten waar veel mensen bijeen zijn, is het altijd nodig extra zorg te besteden aan de luchtkwaliteit." Samen met het Astma Fonds wordt 9 november in Assen een bijeenkomst gehouden voor mensen uit het veld, die hun instellingen ’schoon’ moeten maken. Het ministerie van Onderwijs zegt mede door een schoolcampagne, die recent is gestart, al aan frisse lucht te werken, met onder meer de zogeheten ’Frisse Scholendoos’ vol informatie’. "Met alle GGD’s zijn we ermee bezig het ’binnenmilieu’ stevig aan te pakken", aldus een woordvoerster.

Bron: De Telegraaf

Naschrift webredactie: ook de VMCE participeert in het Nootden in het project "Frisse Scholen".