vmce header 800

vmce header 480

Speciale voeding voor baby's met eczeem

14-11-2006 | Het Emma Kinderziekenhuis AMC start samen met zes ziekenhuizen in de regio Amsterdam een onderzoek naar de effecten van speciale zuigelingenvoeding voor baby’s met eczeem. Aan de voeding zijn synbiotica toegevoegd: een combinatie van probiotica (goede bacteriën die cellen van het afweersysteem ondersteunen) en prebiotica (voedingsvezels die deze bacteriën laten groeien). De onderzoekers hopen op die manier de darmflora van jonge kinderen te beïnvloeden. Dit zou weer het eczeem kunnen verminderen. 

Darmflora

De darmflora bestaat uit goede en slechte, want soms ziekteverwekkende bacteriën. Bij kinderen met eczeem lijkt de balans daartussen verstoord. Dit speelt wellicht een rol bij het ontstaan en aanhouden van de allergische klachten.

De samenstelling van de darmflora bij baby’s is onder meer afhankelijk van de voeding die ze krijgen. Borstgevoede baby’s hebben minder last van eczeem dan flesgevoede baby’s. Bij die laatste groep hopen onderzoekers de darmflora te kunnen ondersteunen door het toevoegen van synbiotica aan de voeding.

Onderzoek onder 90 zuigelingen

Het onderzoek vindt plaats bij circa 90 zuigelingen (jonger dan zeven maanden) met eczeem. Voor deze leeftijdsgroep is gekozen omdat deze kinderen vrijwel alleen melk drinken. Dat maakt het makkelijker om de darmflora te beïnvloeden en na te gaan of synbiotica het gewenste effect hebben. De helft van de kinderen krijgt verrijkte -, de andere helft gewone zuigelingenvoeding.

In het onderzoek participeren zeven ziekenhuizen in de regio’s Noord-Holland en Flevoland. Het AMC coördineert de studie.

Bron: Zorgkrant