vmce header 800

vmce header 480

Pil geneest hooikoorts

27-11-2006 | Mensen die kampen met hooikoorts kunnen het eerste vaccin in pilvorm gebruiken dat de graspollenallergie geneest. Het vervangt de lastige toediening met injectienaald. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen heeft goedkeuring verleend aan de nieuwe pil. 

De meeste mensen maken in de bloeiperiode van grassen gebruik van medicijnen die er op zijn gericht de symptomen van hooikoorts te remmen. Het middel Grazax helpt niet alleen bij de verschijnselen van hooikoorts, maar pakt ook langdurig de oorzaak aan.

Uit onderzoek blijkt dat 82 procent van de patiënten die het middel gebruikten, zich in het eerste behandelseizoen al beter voelde dan in de seizoenen daarvoor. In alle Europese landen is het middel al geregistreerd en in Duitsland is het sinds een jaar te koop.

De pil vervangt de toediening via een injectienaald. Immunotherapie met een injectie is een effectieve aanpak, maar wordt als erg ongemakkelijk ervaren omdat enkele maanden wekelijks een injectie moet worden toegediend, om daarna over te stappen naar maandelijkse injecties gedurende enkele jaren.

De pil wordt eenmaal per dag ingenomen. De behandeling dient minimaal acht weken voor het pollenseizoen te beginnen en moet tijdens het seizoen worden voortgezet, dit gedurende een periode van drie jaar.

Sven Clein van ALK-Abelló dat de nieuwe pil tegen hooikoorts op de markt brengt, zegt dat meer mensen nu effectieve actie kunnen ondernemen tegen ernstige hooikoortsklachten. ,,Een pil is een vriendelijkere manier van behandelen dan injecteren. We zitten nu in het traject met de zorgverzekeraars om het vergoed te krijgen.’’

De werking berust op het opwekken van een beschermende immuunrespons, die de allergische reactie op graspollen vermindert en mogelijk helemaal stopt.

Ongeveer 25 procent van de Nederlanders heeft in mindere of meerdere mate last van inhalatieallergie. Bij de helft gaat het daarbij om hooikoorts, een overgevoeligheidsreactie van het lichaam op het stuifmeel van sommige grassen, planten en bomen. De overgevoeligheid voor stuifmeel ontstaat doordat het afweermechanisme van het lichaam in de war is.

Hooikoorts begint vaak met neusklachten die in het begin lijken op een neusverkoudheid die steeds erger wordt. Er ontstaat een branderig of jeukend gevoel, vaak in combinatie met niesbuien. Bij oogklachten jeuken de ogen, voelen ze branderig aan en tranen ze voortdurend. Ook gezwollen en rode ogen zijn typische hooikoortsklachten.

Bron: Algemeen Dagblad