vmce header 800

vmce header 480

Hooikoorts is al in het land

11-01-2007 | De allergiepoli van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) krijgt ettelijke patiënten met hooikoorts binnen. Normaal begint het hooikoortsseizoen pas in maart of april. „Dit is ongebruikelijk vroeg. We merken in de kliniek dus al dat de natuur in de war is“, zegt internist/allergoloog Hanneke Oude Elberink. 

Het gaat om mensen met allergie voor stuifmeel van bomen. De klassieke hooikoorts is graspollen-allergie, maar het gras bloeit nog niet. Anders is het met bomen zoals de hazelaar en els. „Gelukkig regent het ook veel, dan hebben de patiënten er minder last van“, aldus Oude Elberink.

In Nederland lijdt circa twintig procent van de bevolking in mindere of meerdere mate aan hooikoorts. Alleen het topje van de ijsberg laat zich behandelen in het ziekenhuis.

In het UMCG krijgen ze vaak immunotherapie. Daarbij krijgen ze ’s winters injecties met kleine hoeveelheden stuifmeel, vooruitlopend op het hooikoortsseizoen. Zo bouwen ze weerstand op, zodat ze soms wel een jaar of zeven lang geen last meer hebben.

Door de zachte winter komt die immunotherapie bij stuifmeelpatiënten nu ook in het gedrang. Ze hebben niet genoeg tijd om de injecties rustig op te bouwen.

Bron: GPD