vmce header 800

vmce header 480

Eczeemportaal krijgt zorgvernieuwingsprijs

01-02-2007 | Vandaag reikt het Landelijk Expertisecentrum voor Verpleging & Verzorging (LEVV) een zorgvernieuwingsprijs uit aan twee verpleegkundigen van het UMC Utrecht. Zij ontvangen de prijs tijdens het LEVV Congres in Den Haag voor hun eczeemportaal. Deze afgeschermde website zorgt ervoor dat patiënten met chronisch eczeem niet steeds voor controle naar het ziekenhuis moeten komen. 

Het project van dermatologieverpleegkundigen Petra Eland en Harmieke van Os uit het UMC Utrecht heeft uit 75 inzendingen gewonnen. Zij ontvangen de LEVV Innovatieprijs, een cheque ter waarde van € 2500,-. Volgens de jury verbetert hun eczeemportaal de kwaliteit en toegankelijkheid van zorg. Bovendien levert het tijdwinst op voor arts en patiënt doordat verpleegkundige kennis goed wordt ingezet.

Efficiënt

In Nederland hebben ongeveer 400.000 mensen constitutioneel eczeem, een chronische huidaandoening met een onvoorspelbaar verloop. Geplande controles zijn daardoor vaak niet efficiënt. Patiënten komen voor een controlebezoek terwijl het goed gaat met de huid. En juist op momenten dat het nodig is, kunnen zij geen adequate zorg vinden. Met het eczeemportaal ontvangen patiënten zorg op het moment dat het nodig is.

Patiënten die voor een consult zijn geweest bij de dermatoloog in het UMC Utrecht, krijgen een inlogcode voor het eczeemportaal. De verpleegkundige kan de patiënt hier verder begeleiden en eventueel advies vragen aan de dermatoloog. Alleen als de zorg via het portaal ontoereikend is, vindt een poliklinisch consult plaats. Hierdoor krijgt de dermatoloog meer tijd voor nieuwe en spoedpatiënten.

Achtergrond Innovatieprijs

De LEVV Innovatieprijs, opgedragen aan Jan Bastiaanse, wordt jaarlijks uitgereikt voor een vernieuwend idee van verpleegkundigen of verzorgenden. De prijs is opgedragen aan de eerste directeur van het LEVV die een voorvechter was van zorgvernieuwing. Naast een prijswinnaar is er een eervolle vermelding. Die gaat dit jaar naar het project voor psychosociale begeleiding van uitbehandelde patiënten met kanker van Arno Dijkman, Thuiszorg Icare Emmen.

Links:
Eczeemportaal UMC Utrecht
Artikel over eczeemportaal (PDF)
Digitaal Huidcontact