vmce header 800

vmce header 480

Vaker allergische reactie op haarverf

02-02-2007 | Steeds meer mensen verven hun haar: jongeren om de laatste trends te volgen, ouderen om hun grijze haren te bedekken. Maar niet iedereen test vooraf de verf met als gevolg een enorme stijging van allergische reacties op de nieuwe haarkleur. Britse dermatologen luiden de noodklok. 

Uit een onderzoek uit 1992 bleek dat 13 procent van de schoolgaande meisjes en 6 procent van de volwassen vrouwen hun haar verfde. In 2001 was dat cijfer gestegen tot ongeveer 40 procent van de tieners en 90 procent van de volwassenen. Daarnaast waren de perioden tussen de verschillende kleurbeurten verkort.

Probleem voor veel mensen vormt paraphenyleendiamine (PDD), een stof die nodig is om het haar kleur te geven. Recente EU-wetgeving stelt dat van de cosmetica alleen haarverven PPD mogen bevatten met een maximumconcentratie van 6 procent. Daarom staat er op de haarverfbijsluiter het advies om de verf eerst 48 uur op een stukje huid te smeren om een allergische reactie te testen.

In Groot-Brittannië zijn echter gevallen bekend van mensen die geen allergische reactie hadden na het testje, gingen verven en vervolgens eczeem, roodheid, zwellingen blaasjes bulten of pukkels kregen.

Hoewel volgens de cosmeticabranche haarverf een van de meest onderzochten producten, maar wetenschappers pleiten voor meer onderzoek naar de veiligheid en samenstelling van haarverfproducten.

Bron: Telegraaf