vmce header 800

vmce header 480

Nieuwe allergie-polikliniek

16-02-2007 | Het Elkerliek ziekenhuis in Helmond is gestart met een zogenoemde allergologie-poli. Deze poli moet ervoor zorgen dat mensen met allergische klachten meteen vanuit verschillende disciplines bekeken worden. 

Een probleem als eczeem wordt in Helmond voortaan in een speciale kliniek door meerdere specialisten bekeken. Zo gebeurde het volgens het Elkerliek voorheen vaak dat er te veel naar één discipline wordt gekeken, terwijl de klachten vaak een bredere oorzaak hebben. Zo komt het voor dat allergische huidaandoeningen zoals eczeem en galbulten ook te maken kunnen hebben met bijvoorbeeld verkeerde voeding.

Ook aandoeningen bij long- of luchtwegen kunnen meerdere oorzaken hebben. Er werd veel te afgebakend naar de klachten gekeken. Dat is vervelend voor de patiënt, omdat de kans op doorverwijzingen naar andere specialisten en dezelfde onderzoeken hierdoor erg groot werd.

De specialisten die betrokken zijn bij de allergologie-poli zijn onder anderen een longarts, een kinderarts, een dermatoloog, een KNO-arts en een diëtiste.

"Er zijn twee combinatiespreekuren. Afhankelijk van de klachten ziet een patiënt op één dag twee specialisten. Zo hebben kinderen regelmatig voedselallergieën en eczeem. Daarom hebben de dermatoloog en de kinderarts een gezamenlijk spreekuur", aldus een woordvoerster.

Het is de bedoeling dat de huisarts een vragenformulier meegeeft aan de patiënt met allergieklachten. Dat wordt dan bekeken in de poli, tijdens of voorafgaand aan de afspraak.

"Het Elkerliek is in deze opzet de enige in de regio. Het Catharina ziekenhuis heeft een zelfde soort aanpak, maar in Eindhoven werkt op een andere manierals het Elkerliek."

Bron: Eindhovens Dagblad