vmce header 800

vmce header 480

Alles over de leuke en minder leuke kanten van seksualiteit

29-03-2007 | Begin dit jaar lanceerde de Rutgers Nisso Groep een nieuwe website: www.seksualiteit.nl, een site met van alles over de leuke en soms ook minder leuke kanten van seksualiteit. De nieuwe website wil dé ingang zijn tot betrouwbare en uitgebreide informatie over alles wat met seks te maken heeft. Voor jongeren, voor volwassenen en voor beroepskrachten. En ook voor mensen met een handicap of chronische ziekte.

Specifieke informatie over seks en handicap of seks en chronische ziekte is op de nieuwe site nog niet in hele grote hoeveelheden te vinden, maar dat zal in de toekomst zeker veranderen. Als het aan Paulien van Haastrecht van de Rutgers Nisso Groep ligt, vindt die uitbreiding plaats in samenwerking met patiëntenorganisaties. Van Haastrecht is hoofd van het programma Seksualiteitshulpverlening. Van Haastrecht: “Wij denken dat er een grote behoefte is aan specifieke informatie en hulpverlening voor chronisch zieken en gehandicapten over seksualiteit. Wij zouden graag van patiënten en hun organisaties horen waar de knelpunten en behoeften zitten. Het is belangrijk dat problemen met relaties en seksualiteit niet als overbodige luxeproblemen worden gezien. Vaak is een relatie of seksualiteit goed mogelijk”.

Zoekresultaten

Voer je op seksualiteit.nl de zoekterm ‘handicap’ in dan springen er 11 zoekresultaten in beeld. De zoekterm ‘chronische ziekte’ levert 8 resultaten op. De meest opvallende daarvan is het artikel ‘Als je een handicap hebt’. Het artikel opent met de zinnen: “Vaak is het zo dat er van alles over je handicap bekend is. Je wordt goed voorbereid op het omgaan met wat je wel en niet kan, maar seks wordt daarbij vaak overgeslagen. Sommige mensen kunnen zich niet voorstellen dat iemand met een handicap seks wil.”

Ingang

De nieuwe website moet dé ingang worden voor informatie over alle aspecten van seksualiteit, niet alleen van de Rutgers Nisso Groep, maar ook van andere instellingen. Waar mogelijk verwijst de site naar informatie van andere organisaties.

Zo link je vanaf sekualiteit.nl rechtstreeks naar bijvoorbeeld Soa Aids Nederland, noodpil.nl (site met informatie over de morning-afterpil), naar de adresgegevens van alle Eerstelijns Centra voor Seksualiteit (voor hulp bij seksuele of relationele problemen), naar Oudersonline.nl of naar een site die informatie geeft over seksuele vorming in basis- en voortgezet onderwijs.

Maar ook “gewoon leuke” sites liggen vanaf seksualiteit.nl binnen klik-bereik. Zoals sexwoordenboek.nl, safe-sex.nl (met een funzone en safe-sex-games) of onderzoekjegrens.nl (waar ligt jouw grens als het gaat om privacy, intimiteit en seks)?

Handicap of ziek

Ook sites die zich speciaal richten op mensen met een handicap of chronische ziekte zijn snel te vinden. Via seksualiteit.nl zit je in korte tijd op zoenenenzo.nl (site voor jongeren met een handicap of chronische ziekte), op zoenenenzovoort.nl (voor ouders van jongeren met een handicap of chronische ziekte) of op Weetal.nl (voor doven en slechthorenden).

Bespreekbaar

Seksualiteit.nl biedt uiteraard geen kant en klare oplossingen voor seksuele problemen die verband houden met handicap of chronische ziekte. Die zijn er niet. En natuurlijk presenteert seksualiteit.nl ook niet een eventuele gewenste intieme relatie op een presenteerblaadje. Maar regelmatige, serieuze aandacht voor vragen en problemen rond intimiteit, relaties en seksualiteit - al dan niet als gevolg van handicap of chronische ziekte - maakt het onderwerp gemakkelijker bespreekbaar. En alleen al daarmee verlaag je de drempel voor het gericht zoeken van oplossingen. Van Haastrecht: “Het is van belang dat op seksualiteit.nl de informatie gericht op mensen met een handicap en chronische ziekte zich verder uitbreidt. Inbreng van mensen met een handicap en chronische ziekte is daarbij meer dan welkom. Hun ervaringen geven een waardevolle aanvulling op de huidige informatie van seksualiteit.nl.”

Meer weten? Kijk op www.seksualiteit.nl.