vmce header 800

vmce header 480

Puzzelen en pluizen met allergie

01-04-2007 | Allergieën zijn niet langer een hobby van een geïnteresseerde kinderarts, maar sinds vorig jaar een officieel specialisme. Dr. Ed van Leer is een van de vier kinderartsen in Nederland die hierin gespecialiseerd is. Hij is bovendien de eerste kinderarts-allergoloog die in een niet-academisch ziekenhuis werkzaam is. ,,De kennis omtrent allergieën bij kinderen is zo omvangrijk geworden dat wij nu kunnen spreken van een specialisme,’’ legt Van Leer uit. Hij is inmiddels negen jaar werkzaam in het Groene Hart Ziekenhuis. 

Het is louter toeval dat Van Leer in de kaasstad is terechtgekomen. Zijn werk in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht zat er na twee jaar op. Daar werkte hij met kinderen die aan voedselallergie lijden. ,,Toen kreeg ik een aanbod om in het Groene Hart Ziekenhuis aan de slag te gaan.’’ Van Leer werkt op de kinderafdeling met zes andere kinderartsen, ieder met een eigen aandachtsgebied.

Huilend en onrustig komt een kind zijn spreekkamer binnen. Het klaagt over buikpijn of hoofdpijn. Dan is het de schone taak van de arts om te achterhalen waar die klachten vandaan komen. ,,Het is soms puzzelen en pluizen. Het staat tenslotte niet op het voorhoofd van het kind geschreven wat het mankeert en waar hij of zij precies allergisch voor is.’’ Volwassenen kunnen in de regel gedetailleerder aangeven wat de problemen zijn. Daarnaast komen sommige allergieën bij kinderen veel vaker voor dan bij volwassenen.

Allergie voor nikkel en medicijnen komt nauwelijks voor bij kinderen. Vaak begint het bij jonge kinderen met een vorm van voedselallergie. Koemelkallergie is wel het bekendst, maar ook heftige reacties op pinda’s komen regelmatig voor. Het voorkomen van allergische aandoeningen is deels erfelijk bepaald.

Bron: Algemeen Dagblad