vmce header 800

vmce header 480

Dermatologen passeren huisarts met teledermatologie

05-04-2007 | Dermatologen uit Bergen op Zoom bieden direct een teledermatologie consult aan via internet: "Voor de behandeling van huidproblemen en -ziekten hoeven patiënten tegenwoordig niet meer naar de huisarts of naar het ziekenhuis". 

Op initiatief van Dr. Dick van Gerwen is nu voor het eerst direct specialistische dermatologische zorg openbaar bereikbaar via internet. Daartoe is een site geopend: www.huidconsult.nl.

Via de site van Huidconsult.nl kan de patiënt door middel van het invullen van een eenvoudige vragenlijst, en bijvoeging van enkele digitale foto’s, direct zelf een afspraak maken voor een persoonlijk telefonisch onderhoud met een dermatoloog. De patiënt kan daartoe op een kalender kiezen wanneer hij gebeld wenst te worden.

Met een goed ingevulde vragenlijst (inclusief goede foto’s) kan de dermatoloog in zeer veel gevallen een diagnose stellen. Aan de telefoon overlegt de dermatoloog vervolgens met de patiënt en legt daarna uit wat de oorzaak van het huidprobleem is (diagnose), en wat de beste behandeling is. Vervolgens wordt een recept voor behandeling via de post opgestuurd, waarna de medicatie bij de dichtstbijzijnde apotheek opgehaald kan worden. De patiënt ontvangt tevens een brief voor de huisarts ten behoeve van het medisch dossier, en een factuur voor de eigen administratie en de verzekering.

De dienstverlening van Huidconsult biedt volgens van Gerwen enorme voordelen ten opzichte van normale bezoeken bij de arts/specialist; geen wachttijden geen opname vrije dag voor bezoek aan de dermatoloog en toegankelijkheid voor mensen die geen huisarts hebben of die drempelvrees hebben om hun huidprobleem aan de huisarts voor te leggen.

In de Zorgverzekeringswet is opgenomen dat een patient pas toegang tot de tweede lijn heeft na verwijzing van bijvoorbeeld een huisarts. De kosten van een normaal dermatologisch consult kost EUR 85,- schrijft de dermatoloog in een persbericht, ’een telefonisch consult via huidconsult.nl kost EUR 59 en is dus 30% goedkoper (zelfs 40% indien kosten huisarts meegerekend)’. Deze 59 euro dienen patienten echter wel uit eigen zak te betalen daar zorgverzekeraars deze niet vergoeden. Echter op de site wordt aangegeven dat patienten best kunnen proberen deze factuur aan te bieden aan hun zorgverzekeraar.