vmce header 800

vmce header 480

Over de persoon achter de ziekte

17-04-2007 | Bij eczeem, hooikoorts of stress is de huisarts vaak de eerste die wordt geraadpleegd. Er leiden echter wel meer wegen naar Rome, zo ook in de geneeskunde. Een homeopaat, een Chinese kruidendokter en een natuurgeneeskundige blijven dicht bij de natuur, maar wat doen die kruiden, poeders en pillen nou eigenlijk?

Klassieke homeopathie

In Nederland zijn er veel praktiserende homeopaten die de alternatieve geneeskunde op de kaart zetten. "Maar homeopathie is geen toveren", zo vertelt homeopaat Martin de Munck. "Het stimuleert het zelfgenezend vermogen van het lichaam, zodat het zelf aan de slag gaat. Soms moet het herhaald worden, bijvoorbeeld als de klachten langer blijven bestaan. Dan pel je de klacht als het ware laagje voor laagje af en kom je uiteindelijk tot de kern van het probleem." Klassieke homeopathie bekijkt de klachten in een groter geheel. "De zieke is belangrijker dan de ziekte", zo stelt de Munck.

“Allereerst is het belangrijk om te kijken hoe het eczeem eruit ziet: is het nat of droog? Zijn er factoren die het verergeren? Maar ook: waar zit het? Jeukt het? Vervolgens is de persoon achter de ziekte van belang. Hoe reageert hij op warm en koud? Is het iemand die zich snel druk maakt? Soms komt er iemand met eczeem in mijn praktijk die aangeeft dat de klachten erger worden als hij zich opwindt. Dat is een symptoom voor mij."

Bij hooikoorts en stress geldt eigenlijk hetzelfde. De homeopaat kijkt telkens naar de persoon. De Munck: "Lig je de hele nacht wakker of ben je steeds aan het piekeren? Maar daarnaast kun je ook vragen verwachten die in eerste instantie niets met stress te maken hebben, zoals: wat is je lievelingseten?" Het zijn de karaktereigenschappen die doorslaggevend zijn bij de keuze van het geneesmiddel.

Chinese geneeskunde

Chinese kruiden winnen terrein, vooral in combinatie met acupunctuur, zegt Marijke Pfeiffer van het Centrum voor Integrale Geneeskunde, waar Chinese geneeskunde, homeopathie en acupunctuur bij elkaar komen. "Acupunctuur geeft een directe reactie, terwijl met de kruiden het proces heel langzaam op gang komt. Zo kan het - net als bij voeding - 24 uur duren voordat de mineralen en vitaminen worden opgenomen door het lichaam. Bij eczeem werken homeopathische middelen op de lange termijn beter. Kies je voor een snelle en effectieve aanpak, dan zijn Chinese kruiden beter.” De kruidendokter stelt: "Homeopathische middelen dringen dieper door in het lichaam. Het verschil zit 'm in de productie van beide geneesmiddelen. De kruiden zijn een aftreksel van een gekookte bloem of plant en bij homeopathische middelen is er geen cel meer over.

Paardebloem is een van de meest gebruikte kruiden bij eczeem. Pfeiffer: "Toch wordt het recept wel helemaal op maat gemaakt, want de Chinese kruiden zijn heel erg individueel. Je zoekt altijd naar een samenstelling die bij de persoon past. Denk aan een mix van paardebloem met viola."

"Chinese kruiden en bloemen als de magnolia en de chrysant worden al eeuwenlang gebruikt tegen hooikoorts en zij hebben hun werking bewezen", aldus Pfeiffer. "Mensen kunnen zonder behandeling niet aan de Chinese kruiden komen. Het is net als bij een normale huisarts op recept verkrijgbaar. Pas als je meerdere malen hetzelfde recept hebt gekregen, kun je ook zelf de kruiden halen bij een natuurapotheek."

Bij stress is het volgens Pfeiffer belangrijk om er achter te komen hoe de klacht is ontstaan. Ze stelt dat stress vaak makkelijker is op te lossen: "Gun jezelf elke dag een break. De hele dag achter een computer zitten is simpelweg niet goed voor je. Als je tijdens de lunch buiten hebt gelopen, dan zul je zien dat de stress een stuk minder is."

”Niet iedereen kan echter geholpen worden met de Chinese kruiden”, zo stelt Pfeiffer. "Bij longontsteking helpt antibiotica het beste, met de kruiden kunnen we wel de schade van antibiotica herstellen. En ook bij kanker stellen we een grens. Soms is de reguliere geneeskunde de enige weg, maar dan kan de Chinese geneeskunde wél een toegevoegde waarde hebben."

Natuurgeneeskunde

Bij een bezoek aan een kruidendokter stelt deze of gene je eerst anderhalf uur vragen. Hij of zij gaat op zoek naar je zwakke plek. Een natuurgeneeskundige als Renée Koenders beschouwt het lichaam als een ecosysteem. Koenders: "Ik wil weten wat er zo ontregeld is dat het eczeem ontstaat. De meeste klachten hebben een link met een orgaan. Zo kunnen slecht werkende darmen een oorzaak zijn van eczeem. Die patiënt is geholpen bij een middel dat zorgt dat de darmen weer goed functioneren."

In de praktijk van Renée Koenders komt bijvoorbeeld een meisje van tien jaar met eczeem. Zij heeft dit al vanaf dat de borstvoeding stopte en elke keer als zij moet optreden in het openbaar zoals bij een spreekbeurt of een dansvoorstelling, wordt het erger. Ook heeft ze last van obstipatie. Een reguliere behandeling helpt wel, maar de klachten komen steeds weer terug en daarom belandt ze bij Koenders. De natuurgeneeskundige: "Met kruiden en voeding probeer ik haar darmen te versterken en na een half jaar was het meisje van haar klachten af."

Het uitgangspunt van de natuurgeneeskunde is weliswaar hetzelfde als dat van de homeopathie, alleen de homeopaat probeert één middel te vinden en de natuurgeneeskundige gebruikt een samenstelling van kruiden, voeding en leefadviezen.

Bron: Spits.nl