vmce header 800

vmce header 480

Psychologische begeleiding kan eczeem verminderen

31-05-2007 | De aangeboren overgevoeligheid van de huid voor stoffen (allergenen) die in het voedsel (voedsel-allergenen) of de leefomgeving kunnen voorkomen is te behandelen met psychologische interventie.

Dat komt naar voren uit een bespreking van acht (placebogecontroleerde) onderzoeken. In deze onderzoeken werd gekeken wat het effect is van diverse psychologische interventies bij atopische dermatitis. De onderzoeken werden door twee mensen onafhankelijk beoordeeld wat betreft de deelnemers, de behandelingen en de uitkomsten. Werkzaam zijn: aromatherapie, autogene training, korte dynamische therapie, cognitieve gedragstherapie en uitleg over goede huidverzorging. Vervolgens werd de effectgrootte berekend.

Ondanks deze resultaten kan niet worden gezegd hoe het kan dat deze methoden werken. Het is nog niet goed uit te sluiten dat andere factoren het effect verklaren. Toch kan worden geopperd dat al deze behandelmethoden leiden tot een meer ontspannen houding, waardoor stressreacties een minder negatieve uitwerking hebben.

Bron: Psycholoog.net