vmce header 800

vmce header 480

'Koemelk helpt bij koemelkallergie'

26-06-2007 | Wie allergisch is voor koemelk, is mogelijk gebaat bij een therapie waarbij juist eiwitten uit deze melk worden toegediend. Dat stelt medisch bioloog Bert Ruiter. Afgelopen donderdag promoveerde Ruiter op onderzoek naar deze methode aan de Universiteit Utrecht.

Volgens Ruiter herkent het immuunsysteem van kinderen met een koemelkallergie en dat van andere kinderen eiwitten van koemelk op dezelfde wijze. De allergische reactie wordt volgens hem veroorzaakt door stoffen die immuuncellen bij allergische kinderen uitscheiden. Deze zetten het immuunsysteem aan tot een allergische afweerreactie. De allergie kan zwellingen in het gezicht, galbulten en benauwdheid veroorzaken.

Een therapie waarbij kleine hoeveelheden koemelkeiwit worden toegediend, zou bij mensen met deze allergie tolerantie voor koemelk kunnen bevorderen. Dat vermoedt Ruiter althans. De signaalstoffen die leiden tot de allergische reactie zouden vervolgens niet vrijkomen.

Verder blijkt volgens Ruiter uit zijn onderzoek dat het toedienen van stoffen die de groei van darmbacteriën bevorderen het risico op koemelkallergie kan verkleinen. Babymelk met speciale suikers zou overgevoeligheid voor koemelk kunnen tegengaan.

Bron: Elsevier