vmce header 800

vmce header 480

Smelttablet nieuw middel tegen hooikoorts

26-06-2007 | De werking van het nieuwe smelttablet is wetenschappelijk bewezen, maar de medicatie wordt nog niet vergoed door zorgverzekeraars. Intussen zijn de Helmondse longartsen van het gespecialiseerde Elkerliek ziekenhuis enthousiast.

Er is hoop voor mensen die in deze tijd van het jaar hoestend en proestend door het leven gaan. Wetenschappers hebben voor het eerst een tablet ontwikkeld dat de allergische reactie voor graspollen vermindert. Het gaat om het smelttablet Grazax dat patiënten eenmaal per dag onder de tong moeten leggen, waarna het binnen enkele seconden smelt. De tabletten bevatten extracten van graspollen die het immuunsysteem prikkelen. De behandeling is er op gericht om de tolerantie voor graspollen te verhogen. Voor een goed resultaat moeten de tabletten zeker drie jaar lang dagelijks worden ingenomen.

Longartsen W. Pieters en P. van Valenberg van het Elkerliek ziekenhuis in Helmond verwachten veel van deze nieuwe medicatie tegen hooikoorts. De specialisten runnen samen met dermatologen, kinderartsen, KNO-artsen en diëtisten de allergiepoli in het Helmondse ziekenhuis. “De werking van de smelttabletten is wetenschappelijk bewezen", weet Van Valenberg. Er is een onderzoek onder duizenden mensen in Europa en de Verenigde Staten aan vooraf gegaan.

Op dit moment bestaat er alleen een smelttablet tegen een graspollenallergie. "Het product wordt nog verder doorontwikkeld", verwacht Pieters. "Straks zullen dergelijke tabletten voor allerlei verschillende allergieën verkrijgbaar zijn, zoals voor huisstofmijt."

Hoewel de Helmondse longartsen enthousiast zijn over het nieuwe middel, hebben ze de smelttabletten nog niet aan patiënten voorgeschreven. "De medicatie wordt nog niet vergoed door zorgverzekeraars", licht Pieters toe. "De tabletten zijn ook pas recentelijk door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen geregistreerd."

Het Elkerliek behandelt ernstige hooikoortspatiënten momenteel met onderhuidse injecties. Iedere maand kunnen patiënten hiervoor terecht in het ziekenhuis of bij de huisarts. Pieters: "We brengen gezuiverde allergenen aan waarbij de dosering steeds wordt verhoogd. Na enkele jaren moet het lichaam de stof gaan herkennen als een lichaamseigen stof."

Voordeel van de smelttabletten ten opzichte van de injecties is volgens de longartsen de patiëntvriendelijkheid. "Het is voor mensen gemakkelijker om iedere dag thuis een tabletje onder de tong te leggen dan dat ze maandelijks naar het ziekenhuis of de huisarts moeten", zegt Van Valenberg. Pieters: "Minpuntje is wel dat we de patiënten die thuis tabletten innemen niet meer zien. We moeten er op vertrouwen dat ze de medicijnen goed innemen. Het zijn immers geen snoepjes."

Bron: Brabants Dagblad

----------
Naschrift VMCE: de Minister van VWS heeft besloten om Grazax per 1 augustus 2007 te vergoeden.