vmce header 800

vmce header 480

Minder kans op infecties bij te vroeg geboren baby's door toediening glutamine

13-07-2007 | Te vroeg geboren baby’s hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van een glutaminetekort. Door premature baby’s extra glutamine te geven ontwikkelen zij minder snel een infectie. Het percentage infecties neemt zelfs met 25% af. Dit blijkt uit onderzoek van Anemone van den Berg die op woensdag 4 juli promoveerde aan VU medisch centrum. 

Van den Berg heeft bij 102 prematuur geboren baby’s onderzocht of extra glutamine in de voeding invloed heeft op het ziekteverloop, de ontwikkeling van de darm en van het afweersysteem en op het ontstaan van ziekte later in het leven. Het meest opvallende onderzoeksresultaat is dat het percentage infecties bij premature baby’s met 25% afneemt. Daarnaast was er een tendens tot een kortere beademingsduur bij de baby's die extra glutamine in hun voeding hadden gekregen.

Een ander belangrijk resultaat is dat prematuur geboren baby’s die extra glutamine toegediend kregen op éénjarige leeftijd minder vaak last hadden van allergische klachten, zoals eczeem. Een precieze verklaring voor beide onderzoeksresultaten is niet gevonden, maar de onderzoekers verwachten dat de oorzaak ligt in een gunstig effect van glutamine op de ontwikkeling van de darm en van het afweersysteem.

Extra glutamine in de voeding bleek overigens geen effect te hebben op het verdragen van voeding, de groei of de duur van de ziekenhuisopname. Vervolgonderzoek op latere leeftijd moet uitwijzen of de effecten van extra glutamine in de voeding van prematuur geboren baby’s ook op de langere termijn blijven bestaan. Aan het onderzoek namen 102 baby’s deel, die werden geboren na een zwangerschapsduur van gemiddeld 29 weken en met een geboortegewicht van gemiddeld 1100 gram. Alle onderzochte baby’s zijn tussen september 2001 en augustus 2003 opgenomen geweest op de intensive care voor pasgeborenen van VU medisch centrum.

Bron: Zorgkrant.nl