Vereniging voor Mensen met Constitutioneel Eczeem

Eczeem is een chronische aandoening die roodheid en jeuk veroorzaakt. Eczeempatiënten hebben daarnaast een gevoelige huid. Deze gevoelige huid raakt snel geïrriteerd door droogheid en irriterende stoffen, zoals zeep, cosmetica, schoonmaakmiddelen etc. Een goede verzorging van de huid en het vermijden van irriterende stoffen is van groot belang bij eczeempatiënten.

Weken en smeren

'Weken en smeren’ is een agressieve behandeling die veel tijd kost en je kleren vies maakt. Deze behandeling kan gebruik maken van corticosteroïdzalven die u eerder heeft gebruikt maar die toen niet werkzaam waren. Dit medicijn wordt nu op een andere manier gebruikt en het is van groot belang dat de instructies exact worden opgevolgd.

De behandeling kan tot significante verbetering van het eczeem leiden in een paar dagen. Het aantal dagen dat u deze behandeling moet volgen hangt af van de ernst van de ziekte en hoe snel het eczeem verbetert. Gewoonlijk is 4-14 keer afdoende.

De behandeling wordt ’s avonds voor het naar bed gaan gedaan, zodat de vette zalf in de pyjama komt en niet op de kleding die overdag gedragen wordt. Het is namelijk belangrijk dat de vette zalf een aantal uren op de huid blijft zitten.

Nadat het eczeem verbeterd is, kan worden gestopt met het ‘weken’. Met het ’s avonds smeren met een corticosteroïdzalfmoet worden doorgegaan.

Instructie

Ga ’s avonds voor het naar bed gaan precies 20 minuten in een vol bad (geen douche) zitten. Smeer dan meteen, zonder afdrogen, de huid in met een vette corticosteroïdzalf.

Bij handeczeem kun je de handen 20 minuten in een pan of teil met water weken en dan insmeren met een vette corticosteroïdzalf.

Volg dit protocol maximaal 14 dagen of tot het eczeem is verbeterd. Wanneer de huid is verbeterd kun je stoppen met “weken”. Je moet wel doorgaan met smeren.

Gedurende de hele handeling kun je ‘s ochtends desgewenst een neutrale zalf of crème gebruiken op de droogste plekken.

Het weken in bad gedurende 20 minuten zorgt ervoor dat een maximale hoeveelheid water in de huid wordt opgenomen. Het vervolgens gebruiken van een vette corticosteroïdzalf zorgt ervoor dat het water in de huid blijft en niet kan verdampen. Het corticosteroïd kan nu dieper in de huid doordringen en beter zijn werk doen.

Let op: volg deze methode niet langer dan 14 dagen en overleg dit eerst met je arts. Volg deze methode zeker niet bij kinderen zonder dat dit met de arts is overlegd.

Houd voor ogen dat bij langdurige behandeling niet dagelijks corticosteroïden kunnen worden gebruikt. ‘‘Weken en Smeren" in combinatie met neutrale zalven en crèmes kan natuurlijk altijd.

Onderhoudstherapie: voorkom uitdroging en irritatie

In contact komen met water (baden, douchen, zwemmen, handenwassen) zonder dat je daarna de huid insmeert, droogt de huid alleen maar meer uit. Kom je in contact met water, dan moet je meteen daarna een onderhoudszalf of -crème gebruiken. Crèmes zijn geschikt voor overdag, terwijl ’s avonds liever een vette zalf wordt gebruikt.

Zeep

Het gebruik van zeep onder de douche kan je huid verder uitdrogen door de natuurlijke huidvetten te verwijderen. En zeep is niet altijd nodig.

Er zijn drie typen klieren in de huid. De talgklier produceert talg, een olie-achtige substantie, die de huid in conditie houdt. Deze klieren bevinden zich overal op de huid, maar het meest in het gezicht en de borstkas, en het minst op armen en benen. Vandaar dat deze laatste plekken het snelst droog worden.

De tweede soort klier is de zweetklier, die zweet produceert als we het warm hebben. Zweet is als water en spoelt dus – ook zonder gebruik van zeep – zo van je lichaam af.

De derde soort klier in de huid is de apocriene klier. Deze klier is verantwoordelijk voor wat wij lichaamsgeur noemen. Deze klieren bevinden zich alleen in de oksels en in de schaamstreek. Desgewenst kun je dus wel iets van zeep gebruiken in de oksels en de schaamstreek. Voor de rest van het lichaam is het helemaal niet nodig om schoon te worden.

Na het douchen wel meteen insmeren, binnen drie minuten, met een onderhoudszalf of –crème, het liefst terwijl de huid nog wat nat is (afdeppen mag wel). Op deze manier houd je de huid in de beste conditie.


Bron: 'Soak and smear: a standard technique revisited'. Gutman AB, Kligman AM, Sciacca J, James WD. Archives of Dermatology 2005 Dec;141(12):1556-9

Steun ons en word lid van de VMCEWord lid en ontvang 4x per jaar het magazine GAAF!

Als lid ontvangt u 4x per jaar ons magazine GAAF!, boordevol ervaringen van lotgenoten, praktische tips en de laatste inzichten op het gebied van eczeemzorg. Bovendien ontvangt u een mooi welkomstpakket met daarin onder meer de folders, de boekjes en de dvd Leven met Eczeem. Onder het motto 'Beter leven met eczeem' zet de VMCE zich al ruim twintig jaar in voor mensen met constitutioneel eczeem. Met meer leden kunnen we nóg meer betekenen voor mensen met eczeem. Het zou daarom fantastisch zijn als u lid wordt.

Word lid

Lees meer over de VMCE

Vier van de oprichters van de VMCE, allemaal ervaringsdeskundigen vertellen in dit interview uit 1999 over de noodzaak van een vereniging voor mensen met constitutioneel eczeem. Deze redenen zijn nog altijd actueel!