vmce header 800

vmce header 480

Eczeem, vooral heel veel jeuk

Circa 400.000 mensen in Nederland hebben constitutioneel eczeem: eczeem dat is gebaseerd op erfelijke aanleg. De huidziekte staat daarmee op de vierde plaats in de top-10 van chronische aandoeningen. Bij kinderen is het na astma de belangrijkste chronische aandoening.

Veel patiënten groeien over hun eczeem heen; zo’n 80.000 mensen hebben na hun twintigste nog een ernstige vorm van de ziekte. Zij lopen vaak tegen onbegrip aan, weet Arents. "Wat heb jij nou?, horen ze vaak. Mensen worden gepest. Hun zelfbeeld gaat er niet op vooruit. Jongeren zeggen vaak: ik kan me niet voorstellen dat mijn vriendje me mooi vindt."

Constitutioneel eczeem is niet te genezen, want de erfelijke aanleg ervoor is niet te veranderen. Wel zijn er mogelijkheden om het eczeem te behandelen. Smeren met zalven en crèmes, met en zonder geneesmiddelen vormen de basis om de huidaandoening, die gepaard gaat met roodheid, zwellingen, vochtblaasjes, kloofjes en littekens aan te pakken. Eczeem kan verminderen of verdwijnen als allergieën worden aangepakt: bij veel patiënten heeft allergie invloed op de conditie van hun huid. Toch waarschuwt Arents voor teveel optimisme: meer factoren zijn van invloed; negatieve stress kan bijvoorbeeld het eczeem verergeren.

"Als je eczeem hebt, heb je een goede dermatoloog nodig", zegt Arents. "Mensen kunnen daarnaast baat hebben bij alternatieve geneeswijzen om evenwichtiger te worden. Ik ben echter nog nooit iemand tegengekomen die dé oplossing voor eczeem heeft gevonden. Soms gaat het met iemand beter na een behandeling, maar dan hoor je van een ander dat hij er niets aan heeft gehad."

Bron: Spits In deze Spits meer artikelen over eczeem!