vmce header 800

vmce header 480

Hooikoorts: aanval op de ogen al vroeg begonnen

Het hooikoortsseizoen is dit jaar vroeg begonnen vanwege het mooie, warme weer. De combinatie van hoge temperaturen en droogte is funest voor de hooikoortspatiënt, zo stelt Geertjan Jonker, allergoloog in het Amphia Ziekenhuis Breda/ Oosterhout. ‘Bomen zoals berken en grassen produceren stuifmeel dat wegwaait. Als het niet regent, slaat het stuifmeel niet neer en blijft het voortdurend rondzweven in de lucht. Mensen die hier overgevoelig voor zijn, kunnen last krijgen van jeukende of tranende ogen, niesbuien, een loopneus en snotteren.’

Een allergie voor stuifmeel kun je op alle leeftijden ontwikkelen en zij hoeft niet gepaard te gaan met astma of longaandoeningen, al heeft tachtig procent van de astmapatiënten óók hooikoorts. ‘Vaak gaan de hooikoortsklachten samen met een algeheel gevoel van malaise. Mensen voelen zich soms echt ellendig, ze zijn moe en klagen over hoofdpijn’, aldus Jonker.

De hoeveelheid stuifmeel, die de allergische reactie veroorzaakt, is afhankelijk van de windrichting. Een westenwind is gunstig want dan blijft de lucht, voor wat betreft de pollen, schoon door de tocht over zee. De wind vanuit het oosten daarentegen komt in aanraking met bossen en grassen waardoor de lucht de pollen oppikt. ‘Dit voorjaar gaat het vooral om bomenpollen en dan met name die van de berk’, aldus de allergoloog. ‘Dat weten we uit pollentellingen. Graspollen hebben we nog niet veel gezien.’

Op basis van eigen onderzoek melden de Nationale Allergiesite en WeerOnline dat mensen met hooikoorts het beste op vakantie kunnen gaan naar de kustgebieden.Vooral de waddeneilanden en de kuststrook van Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland zouden gunstige vakantiegebieden voor hooikoortspatiënten zijn.

Voor wie niet meteen op vakantie kan of wil, de meeste hooikoortsklachten zijn te verhelpen met tabletten, druppels of neussprays. Er zijn oogdruppels die je maar tweemaal per dag hoeft te gebruiken en die geschikt zijn voor contactlensdragers. Wie heel veel last heeft van hooikoorts kan kiezen voor een injectiekuur die je ‘desensibiliseert’, oftewel voor een aantal jaren minder overgevoelig maakt voor pollen. Raadpleeg voor meer informatie de huisarts.

Bron: Ziekenhuis.nl, Elzevier en BN/DeStem