vmce header 800

vmce header 480

Probiotica

Darmflora

Elk mens heeft in zijn darmen een groot aantal bacteriën. Zonder deze bacteriën is een gezond leven onmogelijk, want deze bacteriën helpen het voedsel te verteren zodat de voedingsstoffen kunnen worden opgenomen in ons lichaam. Een recente schatting van het aantal bacteriën dat de darm huisvest komt op een 400-tal soorten die alle verantwoordelijk zijn voor specifieke processen die in de darm plaatsvinden. Al deze bacteriën samen noemt men ook wel ‘darmflora’.

Tijdens en na de geboorte bouwt een kind deze darmflora op. Dit gebeurt veelal door contact met de moeder, zoals via de borstvoeding, en door het constante geknuffel met familie en andere bezoekers. In deze darmflora treffen we ook zogenaamde melkzuurbacteriën aan. Ze komen via voedsel ons lichaam binnen en omdat ze zelf melkzuur produceren, zijn ze bestand tegen het maagzuur. In de loop van de tijd bedekken deze bacteriën mede de darmwand.

De bacteriën in onze darmen hebben een aantal belangrijke functies:

  • verteren van voedsel;
  • bevorderen de opname van mineralen, met name calcium;
  • beschermen van de darmwand tegen ’slechte’ micro-organismen;
  • bevorderen van de immuunrespons;
  • produceren van vitamines;
  • verbeterde van de stoelgang;
  • afbreken van lactose, van belang bij lactose-intolerantie.

Onderzoek

Er is aangetoond dat bij allergische (atopische) kinderen de darmen wat meer doorlaatbaar zijn. Hierdoor kunnen grotere stukken eiwit in de bloedbaan komen die vervolgens allergische problemen kunnen geven. Het lijkt erop dat het extra toedienen van melkzuurbacteriën bij allergische kinderen helpt om de voedselvertering te verbeteren en dus kunnen helpen allergische klachten te voorkomen. Deze bacteriën noemen we probiotica.

In 2001 is er in wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat bij moeders die in de laatste weken van hun zwangerschap probiotica gebruiken en dit voortzetten na de bevalling (bij zowel kind als moeder), er 50% minder is op het ontwikkelen van eczeem bij het kind. Dit is een revolutionair onderzoek van de Universiteit van Turku (Finland), gepubliceerd in het gerennomeerde blad The Lancet. Echter, sinds dit onderzoek heeft men geprobeerd deze resultaten te herhalen en dat is niet gelukt. Uit een zogenoemde meta-analyse van Cochrane naar studies van probiotica bij eczeem en allergie, blijkt niet dat er enig bewijs is dat probiotica eczeem en allergie kunnen verminderen of zelfs vermijden.

Waar vind je probiotica?

Probiotica komen van nature voor in verzuurde producten, zoals yoghurt, kwark en bijvoorbeeld ook zuurkool. Echter, door de toenemende industriële bereiding van de deze producten, bevatten niet alle verzuurde producten in deze tijd ook nog daadwerkelijk melkzuurbacteriën. Nu het duidelijk is dat deze melkzuurbacteriën een gunstige invloed kunnen hebben op de gezondheid, zijn sommige fabrikanten begonnen met het toevoegen van deze goede bacteriën. Producten die deze melkzuurbacteriën bevatten zijn bijvoorbeeld Vifit, Yakult, maar ook Biogarde. Ook sommige (hypoallergene) kindervoedingen bevatten nu probiotica.

Probiotica zijn ook te koop als voedingssupplement, dus in poeders en capsules. Let wel op: er is verschil in de werking van diverse probiotica. Recent heeft de consumentenbond aangetoond dat veel preparaten (die aangeven goede darmbacteriën te bevatten) niet bevatten wat ze beweren. Kies daarom het liefst voor een merk dat bekend staat om zijn kwalitatief hoogwaardige supplementen.

Met name voor kinderen die ook last hebben van hun maag/darm kanaal kan het soms aan te raden zijn om een kuur probiotica te volgen. Kwaad kan het niet, maar bespreek het altijd met een arts (er zijn geen contra-indicaties). In een van de Scandinavische landen schijnt het al standaard aan aanstaande moeders met verhoogde kans op kinderen met allergie voorgeschreven te worden. Nederlandse moeders die zwanger zijn van kinderen met sterk verhoogde kans op allergie zouden daarom kunnen overwegen om probiotica te gebruiken in hun laatste maanden van de zwangerschap. Overleg gebruik van suppelementen tijdens de zwangerschap/lactatie en bij kleine kinderen altijd met een arts.

Je kunt probiotica continu nemen, of gedurende kortere periodes, afhandelijk van het effect en of het bevalt. Er is geen minimum of maximum aan het gebruik verbonden. Houdt u wel aan de voorschriften op de verpakking.

Met dank aan Monique Zwaan van www.kindereczeem.nl.

Links:
Onderzoek UMC Utrecht bevindingen
Meer over probiotica