vmce header 800

vmce header 480

Lichttherapie

Zoals veel eczeempatiënten zelf hebben ervaren, kan zonlicht een positieve invloed hebben op eczeem. De reden hierachter is dat zonlicht, specifiek het ultraviolette deel, de afweer in de huid zelf onderdrukt, waardoor het eczeem – wat door een overactief afweersysteem wordt veroorzaakt – minder wordt.

Op basis hiervan heeft de medische wetenschap lichttherapie ontwikkeld. Met lichttherapie is het mogelijk om de huid te belichten met een hele specifieke dosis ultraviolet licht. Dit voorkomt dat men blootgesteld wordt aan teveel licht en verbrandt. En zoals iedereen weet, kan blootstelling aan te veel zonlicht de kans op huidkanker doen toenemen, en dus is goed gedoseerde belichting noodzakelijk.

Er zijn twee hoofdtypen lichttherapie, die beiden weer bestaan uit twee varianten:

  • UVB lichttherapie
  • UVA lichttherapie

UVB

UVB is een bestanddeel uit natuurlijk zonlicht. Het wordt opgewekt in speciale TL-buizen die in een lichtcabine zijn een gemonteerd. Er zijn twee typen UVB: zogenaamd breed-spectrum UVB en smal-spectrum UVB. Het verschil tussen die twee is dat bij smal-spectrum UVB alleen het UVB-licht wordt gebruikt (golflengte 311 nm) dat voor het therapeutische effect zou zorgen. De kans op verbranding zou dan minder zijn. Voor de rest is er geen verschil.

Er moet meestal drie keer per week belicht worden, waarbij de duur van de belichting langzaam wordt opgevoerd. Meestal begint men bij enkele seconden, om dit langzaam op te voeren tot aantallen minuten. Meestal duurt een kuur ongveer 16 weken.

UVB-belichting kan naast het hele lichaam, ook per lichaamsdeel worden gedaan, bijvoorbeeld alleen handen en/of voeten.
 
UVA

UVA-belichting werkt in grote lijnen hetzelfde als UVB. UVA zit ook in zonlicht en werkt minder sterk dan UVB. Daarom wordt UVA alleen in combinatie met een geneesmiddel gebruikt. Dit geneesmiddel (Psoraleen) zorgt ervoor dat de huid gevoeliger is voor de UVA-stralen, vandaar de naam PUVA-behandeling. PUVA werkt sterker dan UVB.

Er zijn twee manieren psoraleen te gebruiken: 1) door het in capsule-vorm te nemen of 2) door het in badwater te doen en voor de belichting in bad te gaan met psoraleen in het water opgelost. Dit laatste heet ook wel bad-PUVA.

Bijwerkingen

Hoewel lichttherapie heel goed kan werken, kleven er ook nadelen aan:
 

Behandeling  Termijn 
Bijwerking 
PUVA&UVB  Korte termijn 

Verbranding: door verschillende oorzaken kan de huid ‘zonnebrand’ oplopen. Dit kan verbranding zijn in de belichtingscabine, maar ook verbranding buiten. Door de therapie heeft de huid immers al bijna de maximale dosering UVB licht te verwerken gehad. Extra zonlicht buiten kan dan alsnog leiden tot verbranding van de huid. Beschermende kleding en zonnebrandcreme kunnen dus nodig zijn. Statistisch kans op verbranding door de belichting zelf:

  • 1-2% verbranding en blaarvorming;
  • 4-8% Roodheid van de huid.
PUVA  Korte termijn  Psoraleen: misselijkheid door de psoraleen; gedurende de behandeling mogen vrouwen niet zwanger worden en mannen geen kinderen verwekken
PUVA & UVB  Lange termijn  Veroudering van de huid
PUVA & UVB Lange termijn Huidkanker: net als bij blootstelling aan gewoon zonlicht kan de huid door UV-therapie lichtschade oplopen die uiteindelijk kan leiden tot huidkanker. Door het aantal behandelkuren te beperken evenals de duur per kuur kan dit risico worden beperkt.

Daarnaast mag je tijdens de lichttherapie geen geneesmiddelen gebruiken die de afweer onderdrukken, zoals Neoral (ciclosporine), Protopic en Elidel. Vanwege de grotere kans op verbranding mogen ook geen teerzalven tijdens de duur van de kuur worden gebruikt.

Belasting

Lichtherapie kan een hele belasting zijn omdat je voor deze vorm van therapie telkens naar een ziekenhuis moet reizen. Soms lukt het wel om een geschikt tijdstip te krijgen (begin ochtend, lunch of aan het eind van de middag), maar vaak ook niet. Dat kan dus behoorlijk ingrijpen op werk en studie. Als het medisch verantwoord is, kan UVB-lichttherapie ook thuis gedaan worden (PUVA niet). Hiervoor wordt dan gedurende de kuur apparatuur in bruikleen gegeven. De vergoeding van belichting thuis zit in het basispakket. Vraag desgewenst aan de behandelend dermatoloog wat de mogelijkheden zijn. Met de Vergelijkingshulp Constitutioneel Eczeem kan specifiek gezocht worden op ziekenhuizen die thuisbelichting met UVB aanbieden als behandelmethode.

Hoe gaat het in zijn werk?

UV cabineDe UVB-lichttherapie bestaat doorgaans uit drie behandelingen per week, gedurende een periode die afhankelijk is van de huidziekte en de reactie van de ziekte op de behandeling.

De PUVA-lichttherapie bestaat doorgaans uit twee behandelingen per week, gedurende een periode die afhankelijk is van de huidziekte en de reactie van de ziekte op de behandeling.

Het is verstandig om op de dagen dat u wordt behandeld thuis eventuele schilferige droge plekken in te smeren met neutrale crème of zalf. Hierdoor verdwijnen de schilfers, wat de behandeling ten goede komt.

Bij PUVA zijn er twee mogelijkheden:

  1. U krijgt de psoraleen per capsule toegediend; u moet dan tot 8 uur na inname uw ogen en huid goed beschermen, omdat uw ogen en huid gevoeliger zijn geworden voor zonlicht, TL-licht en de televisie;
  2. U gaat voor de belichting in een bad met psoraleen. In dat geval moet u uw huid 24 uur na het bad tegen zonlicht beschermen.

Gedurende de lichtbehandeling “in de kast” moet u een speciale bril dragen, die uw ogen beschermt. De bril krijgt u bij aanvang van de therapie en moet u steeds meenemen als u voor behandeling komt.

Bij griep of koorts mag u niet worden behandeld.

Probeer op de dagen dat u met UV-licht wordt behandeld niet teveel in de zon te komen. De kans op verbranden is die dagen erg groot.

In sommige gevallen wordt er voordat u met de lichttherapie begint een lichttest gedaan. Dit is om te bepalen hoe gevoelig uw huid is voor een bepaald soort UV-licht.

Mannen wordt aangeraden een kleine onderbroek of string te dragen tijdens de lichtbehandeling. Dit is om de genitaliën te beschermen tegen een teveel aan UV-straling.

Meer informatie over uw behandeling kunt u vragen aan de arts, of aan de verpleegkundigen die de belichting uitvoeren.