vmce header 800

vmce header 480

Antihistaminica

Bij een allergische reactie komt histamine vrij. Histamine is een stof die o.a. jeuk veroorzaakt en de kleine bloedvaten in de huid doet uitzetten waardoor de huid rood wordt en er jeukende bultjes (oedeem) kunnen ontstaan.

Om de werking van histamine tegen te gaan kunnen antihistaminica gebruikt worden. Hoewel de wetenschappelijke wereld de rol van antihistaminica bij eczeem regelmatig ter discussie stelt, worden antihistaminica veel voorgeschreven en lijken ze bij sommige patiënten goed te werken, zeker als ze aangetoonde allergieën hebben.

De reden voor scepsis omtrent het gebruik van antihistaminica bij eczeem, is dat aan specifieke jeuk bij eczeem niet altijd een allergische reactie ten grondslag ligt.

Versuffend?

Grofweg kunnen antihistaminica in twee soorten worden ingedeeld, versuffend en niet versuffend. De versuffende werking hoeft niet altijd nadelig te zijn, want met name bij nachtelijke jeuk en problemen met slapen kunnen ze een uitkomst zijn.

In het algemeen worden antihistaminica voorgeschreven bij kinderen vanaf 1 jaar. Van deze richtlijn en de in het (onvolledige) overzicht aangegeven minimumleeftijd kunnen dermatologen, allergologen en kinderartsen na overleg afwijken.

Gebruik

Anthistaminica zijn over hetalgemeen heel veilige geneesmiddelen, die niet verslavend zijn en waarbij zelden gewenning optreed. Antihistaminica kunnen zowel ad-hoc als chronisch worden gebruikt.

Ad-hoc kunt u bijvoorbeeld een antihistaminicum gebruiken om een allergische reactie te voorkomen, bijvoorbeeld 2 uur innemen voor dat u op bezoek gaat bij iemand die huisdieren heeft waarvoor u allergisch bent, of op het moment dat een reactie optreedt, bijvoorbeeld als in aanraking komt met iets waarvoor u allergisch bent.

U kunt anithistaminica ook chronsich gebruiken, bijvoorbeeld bij een allergie voor huismijt, tijdens het pollenseizoen, of als u merkt dat u minder jeuk heeft als u ze gebruikt. Bent u allergisch voor pollen en grassen, begint u dan met innemen van antihistaminica ruim voordat het gras- of pollenseizoen begint.

Overzicht antihistaminica

Stofnaam Merknaam Versuffend (1 Vanaf (2
Alimemazine Nedeltran
Wel
1 jaar
Cetirizine (3 Zyrtec Niet 2 jaar
Levo-cetirizine Xyzal Niet 2 jaar
Loratadine (3 Claritine Niet 2 jaar
Desloratadine Aerius Niet 1 jaar
Clemastine Tavegyl Wel 12 jaar
Dexchloorfeniramine Polaramine Wel 2 jaar
Dimetindeen Fenistil Wel 1 jaar
Ebastine Kestine Niet 12 jaar
Fexofenadine Telfast Niet 6 jaar
Hydroxyzine Atarax Wel 2 jaar
Ketotifen   Zaditen Niet 6 maanden
Oxatomide Tinset Wel 6 jaar
Promethazine nvt Wel 1 jaar
  1. De kwalificatie ‘versuffend’ is gebaseerd op de invloed van het middel op het centraal zenuwstelsel. Men hoeft het middel niet persé als versuffend te ervaren. Sommige patiënten worden ook suf van ‘niet-versuffende” antihistaminica. Soms hangt het dus af van het individu.
  2. Vanaf volgens de informatie uit het Farmacotherapeutisch Kompas augustus 2010 en College Ter Beoordeling van Geneesmiddelen augustus 2010.
  3. Cetirizine en Loratadine zijn vrij verkrijgbaar en worden alleen vergoed bij chronisch gebruik. In dat geval dient de arts op het recept te vermelden dat het om chronisch gebruik gaat (meer dan 6 maanden per jaar, CG op het recept vermelden).

Bijwerkingen

Antihistaminica worden over het algemeen goed verdragen. Toch kunnen ze bijwerkingen geven. De meest gemelde is sufheid. Bij kinderen moet u juist letten op hyperactiviteit en geagiteerdheid; in dat geval moet u de dosis minderen of ermee stoppen. Bij baby's en zeer jonge kinderen moet u voorzichtig zijn in verband met wiegedood. Raadpleeg dus altijd een arts, ook als u de vrij verkrijgbare antihistaminica wil gaan gebruiken.