26-04-2018 | Professor Carla Bruijnzeel-Koomen is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Tijdens de jaarlijkse ‘Lintjesregen’ kreeg ze de onderscheiding opgespeld.

Carla Bruijnzeel-Koomen heeft aan de wieg gestaan van de VMCE, door mensen met eczeem aan te sporen een vereniging voor deze huidziekte op te richten. Na de oprichting in 1994 heeft ze gedurende 11 jaar als voorzitter van de Medische Adviesraad de vereniging bijgestaan met raad en daad. Maar ook daarna kon de vereniging altijd een beroep op haar doen.

Expertisecentrum

Het belang van haar werk als hoogleraar Dermato-allergologie van het UMC Utrecht is nauwelijks te overschatten. Een van haar speerpunten was onderzoek naar constitutioneel eczeem en het verbeteren van de zorg aan deze patiëntengroep.

Ze heeft 41 promovendi begeleid, ontelbare dermatologen opgeleid en meer dan 250 wetenschappelijke publicaties op haar naam staan. Ze wordt nationaal en internationaal geroemd om haar werk. Haar centrum in Utrecht is als enige in Nederland erkend als een Expertisecentrum voor constitutioneel eczeem voor volwassen en kinderen.

Patiëntenparticipatie

Professor Bruijnzeel-Koomen is groot voorstander van patiëntenparticipatie en dat bracht ze ook in de praktijk. Zo liet ze patiënten deel uitmaken van richtlijnwerkgroepen en vroeg patiënten om mee te denken over verbetering van de zorg. En ze was haar tijd ver vooruit met het digitale eczeemportaal in 2003.

Onderscheiding

Na ontvangst van de onderscheiding kreeg professor Bruijnzeel-Koomen het woord en ze hield het kort: “Ik draag deze onderscheiding op aan de Vereniging voor Mensen met Constitutioneel Eczeem. Ik heb gezegd.”

Dit typeert de houding van Carla Bruijnzeel-Koomen, want bij haar kwamen patiënten altijd op de eerste plaats.

De VMCE is dankbaar voor het baanbrekende werk dat zij heeft verricht voor mensen met constitutioneel eczeem. Dat zij nu benoemd is tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw vervult de vereniging met trots.

VMCE

Steun ons en word lid van de VMCEWord lid en ontvang 4x per jaar het magazine GAAF!

Als lid ontvangt u 4x per jaar ons magazine GAAF!, boordevol ervaringen van lotgenoten, praktische tips en de laatste inzichten op het gebied van eczeemzorg. Bovendien ontvangt u een mooi welkomstpakket met daarin onder meer de folders, de boekjes en de dvd Leven met Eczeem. Onder het motto 'Beter leven met eczeem' zet de VMCE zich al ruim twintig jaar in voor mensen met constitutioneel eczeem. Met meer leden kunnen we nóg meer betekenen voor mensen met eczeem. Het zou daarom fantastisch zijn als u lid wordt.

Word lid

Poll

Ik ben bereid mee te werken aan wetenschappelijk onderzoek naar eczeem.

Helemaal mee eens - 61.6%
Mee eens - 25.6%
Neutraal - 9.3%
Mee oneens - 2.3%
Helemaal mee oneens - 1.2%

Aantal stemmen: 86

Lees meer over de VMCE

Vier van de oprichters van de VMCE, allemaal ervaringsdeskundigen vertellen in dit interview uit 1999 over de noodzaak van een vereniging voor mensen met constitutioneel eczeem. Deze redenen zijn nog altijd actueel!