25-03-2015 | Begin maart werd het de VMCE duidelijk dat de vergoeding van honderden medicijnen vanaf 1 maart gestopt is. Op de lijst staan diverse zalven en crèmes die worden gebruikt bij de behandeling van constitutioneel eczeem. De VMCE heeft daarop meteen de dermatologenvereniging NVDV gemaild om actie te ondernemen. Bij deze een schets van de situatie.

Wat is de aanleiding?

Veel patiënten in Nederland gebruiken medicijnen die niet door de farmaceutische industrie worden geleverd, maar die worden bereid. Vroeger deed de apotheek dat zelf, nu worden ze vaak door zogenoemde grootbereiders – zoals Fagron – gemaakt.

Van de duizenden bereidingen hebben de zorgverzekeraars besloten dat er meer dan 400 niet meer voor vergoeding in aanmerking zouden komen per 1 maart. Die lijst is hier te raadplegen.

De reden? De verzekeraars vonden dat het niet goed wetenschappelijk is onderbouwd dat deze middelen zinvol zijn (rationeel zijn).

Om welke middelen gaat het?

Het gaat voor eczeempatiënten grofweg om twee soorten bereidingen:

  • Een zalf/crème waarin zowel een corticosteroïd is verwerkt alsook een antibioticum of antischimmelmiddel;
  • Neutrale zalven en crèmes waarin salicylzuur, ureum of melkzuur is bijgemengd.

Voor sommige patiënten zijn deze middelen onmisbaar.

Ophef

De minister van VWS is door de Tweede Kamer op het matje geroepen om uitleg hierover te geven. Met name het feit dat patiënten plotseling deze middelen zelf moesten betalen, zonder dat er enige communicatie is geweest, was een doorn in het oog van de leden van de Tweede Kamer.

De minister was het hiermee eens en heeft alle betrokken partijen opgeroepen om in overleg te gaan.

Tussenoplossing

Op 19 maart is er met alle betrokken partijen overleg geweest. Daar was haast bij, omdat 20 maart de laatste dag was om veranderingen in de apotheeksystemen per 1 april door te kunnen voeren.

De aanwezigen – artsen, patiëntenverenigingen, zorgverzekeraars, etc – zijn toen gekomen tot een ‘ja’-lijst en een ‘nee’-lijst. Die zijn hier te vinden. Deze middelen worden dus óf wel óf niet vergoed per 1 april.

Tegelijkertijd is er besloten om deze lijsten aan te houden tot 31 mei en in de tussentijd verder overleg te voeren.

Wat kan ik doen?

Mocht het zo zijn dat jij nu een middel niet vergoed krijgt, kijk dan eerst op de ja/nee-lijsten. Mogelijk is het vanaf 1 april wel weer vergoed. Let goed op de productnummers, want het gaat specifiek om deze bereidingen. Ga dus niet af op een medicijnnaam die je herkent: het gaat om de specifieke receptuur.

Bij twijfel, neem contact op met je verzekeraar. En, als het inderdaad niet vergoed wordt, overleg dan met de voorschrijvende arts en/of je apotheker wat een mogelijk alternatief is dat wel vergoed wordt.

Vervolg

Het eerste vervolgoverleg is donderdag 26 maart. Ook daar schuiven zorgverzekeraars, artsen en patiëntenverenigingen weer aan om de lijsten verder te bespreken. We hopen van harte dat dit positief uitvalt voor eczeempatiënten.

De VMCE voert vanaf het begin actie om het stoppen van deze vergoedingen te voorkomen. En dat zal ze ook blijven doen. Maar, het is tijdsintensief werk. Word daarom lid van de VMCE om ons te steunen in onze strijd voor het behouden van vergoedingen.

 

Steun ons en word lid van de VMCEWord lid en ontvang 4x per jaar het magazine GAAF!

Als lid ontvangt u 4x per jaar ons magazine GAAF!, boordevol ervaringen van lotgenoten, praktische tips en de laatste inzichten op het gebied van eczeemzorg. Bovendien ontvangt u een mooi welkomstpakket met daarin onder meer de folders, de boekjes en de dvd Leven met Eczeem. Onder het motto 'Beter leven met eczeem' zet de VMCE zich al ruim twintig jaar in voor mensen met constitutioneel eczeem. Met meer leden kunnen we nóg meer betekenen voor mensen met eczeem. Het zou daarom fantastisch zijn als u lid wordt.

Word lid

Poll

Ik ben bereid mee te werken aan wetenschappelijk onderzoek naar eczeem.

Helemaal mee eens - 61.6%
Mee eens - 25.6%
Neutraal - 9.3%
Mee oneens - 2.3%
Helemaal mee oneens - 1.2%

Aantal stemmen: 86

Lees meer over de VMCE

Vier van de oprichters van de VMCE, allemaal ervaringsdeskundigen vertellen in dit interview uit 1999 over de noodzaak van een vereniging voor mensen met constitutioneel eczeem. Deze redenen zijn nog altijd actueel!