09-01-2021 | Update 14-01-2021 | Het vaccineren tegen Covid-19 is begonnen. Wat betekent dat voor mensen met eczeem en mogelijk ook met allergieën?

Het is voor de Covid-19 pandemie belangrijk dat er nu vaccinatie mogelijk is. Maar dat roept ook vragen op. Bij iedereen, maar bij mensen met een ziekte van het afweersysteem in het bijzonder. Zoals ook bij eczeem en allergieën.

Advies bij eczeem/allergieën

Onderstaand advies is op basis van informatie van de dermatologenvereniging NVDV (zie bij meer informatie) en de voorzitter van de Medische Adviesraad van de VMCE. We vullen dit aan wanneer nodig. Deze adviezen gelden voor de twee nu goedkeurde vaccins van Pfizer/BioNtech en Moderna.
  • Voor mensen met eczeem is er geen belemmering om te vaccineren tegen Covid-19. Ook niet voor die mensen met eczeem die afweeronderdrukkende medicijnen gebruiken zoals prednison, dupilumab, baricitinib, ciclosporine, methotrexaat, etc. 
  • Er is geen belemmering voor mensen die heel erg allergisch zijn. Ook niet voor mensen die bijvoorbeeld op voedsel een anafylactische reactie hebben gekregen. Na elke vaccinatie worden mensen voor de zekerheid 15 minuten geobserveerd op een eventuele allergisch reactie. Men is er dus op voorbereid, al is zo'n allergische reactie heel, heel erg zeldzaam. Als jou een Epi-pen is voorgeschreven voor je (voedsel)allergieën, zorg er dan voor dat die bij je hebt (zoals gebruikelijk).
  • Voor mensen die een anafylactische reactie hebben gehad op een eerdere vaccinatie of op meerdere medicijnen, of een anafylactische reactie hadden waarvan de oorzaak nog onbekend is, is het verstandig de vaccinatie te overleggen met de zorgverlener.

Bron: E-mail-correspondentie met de Dermatologenvereniging NVDV en het Nationaal Expertise Centrum Constitutioneel Eczeem (UMCU)

Meer informatie

FAQ Dermatologenvereniging NVDV
College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG)
Informatie Apotheek.nl
RIVM: Vaccin tegen Covid-19
Informatie van de Stichting Voedselallergie
Bijwerkingencentrum LAREB - ook voor het melden van bijwerkingen
Andere VMCE-informatie over Covid-19

Steun ons en word lid van de VMCEWord lid en ontvang 4x per jaar het magazine GAAF!

Als lid ontvangt u 4x per jaar ons magazine GAAF!, boordevol ervaringen van lotgenoten, praktische tips en de laatste inzichten op het gebied van eczeemzorg. Bovendien ontvangt u een mooi welkomstpakket met daarin onder meer de folders, de boekjes en de dvd Leven met Eczeem. Onder het motto 'Beter leven met eczeem' zet de VMCE zich al ruim twintig jaar in voor mensen met constitutioneel eczeem. Met meer leden kunnen we nóg meer betekenen voor mensen met eczeem. Het zou daarom fantastisch zijn als u lid wordt.

Word lid

Poll

COVID-maatregelen beïnvloeden mijn eczeem negatief

Nee, ik merk dat niet - 11.8%
Ja, ik krijg meer handeczeem door wassen/desinfecteren - 31.4%
Ja, ik krijg meer eczeem in mijn gezicht vanwege mondkapje - 15.7%
Ja, beide: zowel handen als gezicht geven meer klachten - 41.2%

Aantal stemmen: 51

Lees meer over de VMCE

Vier van de oprichters van de VMCE, allemaal ervaringsdeskundigen vertellen in dit interview uit 1999 over de noodzaak van een vereniging voor mensen met constitutioneel eczeem. Deze redenen zijn nog altijd actueel!