09-01-2021 | Update 08-04-2021 | Het vaccineren tegen Covid-19 is begonnen. Wat betekent dat voor mensen met eczeem en mogelijk ook met allergieën?

Het is voor de Covid-19 pandemie belangrijk dat er nu vaccinatie mogelijk is. Maar dat roept ook vragen op. Bij iedereen, maar bij mensen met een ziekte van het afweersysteem in het bijzonder. Zoals ook bij eczeem en allergieën.

Advies bij eczeem/allergieën

Onderstaand advies is op basis van informatie van de dermatologenvereniging NVDV (zie bij meer informatie) en de voorzitter van de Medische Adviesraad van de VMCE. We vullen dit aan wanneer nodig. Deze adviezen gelden voor de vier nu goedgekeurde vaccins van Pfizer/BioNtech, Moderna, AstraZeneca en Janssen.
  • Voor mensen met eczeem is er in het algemeen geen belemmering om te vaccineren tegen Covid-19.
  • Mensen met eczeem die dupilumab gebruiken kunnen ook gewoon gevaccineerd worden voor Covid-19.
  • Voor mensen die de medicijnen baricitinib, ciclosporine, methotrexaat, azathioprine of MMF/MPA gebruiken, is het verstandig te overleggen met de zorgverlener. Afhankelijk van de persoon kan in het uiterste geval worden geadviseerd om 1 of 2 weken te stoppen met die medicatie.
  • Er is geen belemmering voor mensen die heel erg allergisch zijn. Ook niet voor mensen die bijvoorbeeld op voedsel een anafylactische reactie hebben gekregen. Na elke vaccinatie worden mensen voor de zekerheid 15 minuten geobserveerd op een eventuele allergisch reactie. Men is er dus op voorbereid, al is zo'n allergische reactie heel, heel erg zeldzaam. Als jou een Epi-pen is voorgeschreven voor je (voedsel)allergieën, zorg er dan voor dat die bij je hebt (zoals gebruikelijk).
  • Voor mensen die een anafylactische reactie hebben gehad op een eerdere vaccinatie of op meerdere medicijnen, of een anafylactische reactie hadden waarvan de oorzaak nog onbekend is, is het verstandig de vaccinatie te overleggen met de zorgverlener.

Bron: E-mail-correspondentie met de Dermatologenvereniging NVDV en het Nationaal Expertise Centrum Constitutioneel Eczeem (UMCU)

Wanneer ben ik aan de beurt?

Het overzicht van de Overheid/RIVM zegt het volgende over mensen die niet in de zorg werken:
  • Vanaf mei 2021: mensen met een medische indicatie en daar vallen ook mensen onder die afweerverlagende medicijnen gebruiken. Dit gaat via de medisch specialist/huisarts. In principe zou dit dus kunnen gelden voor mensen met eczeem die baricitinib, dupilumab, ciclosporine, methotrexaat, azathioprine of MMF/MPA gebruiken. Mensen met eczeem die alleen behandeld worden met zalf vallen niet onder deze medische indicatie. 
  • Vanaf mei 2021: Mensen van 50 tot en met 59 jaar en daarna van 18 tot en met 49 jaar zonder medische indicatie. Dit gaat via de huisarts en de GGD. De volgorde is op basis van leeftijd (van hoog naar laag).

Het schema kan worden aangepast op basis van de hoeveelheid beschikbare vaccins. Het heeft geen zin om je arts speciaal te raadplegen om te vragen wanneer je aan de beurt bent. Voor alle mensen met eczeem van 18 jaar en ouder is dat vanaf mei 2021. Een oproep komt via de medische specialist, de huisarts of de GGD, afhankelijk van de groep waar je in valt en hoe het georganiseerd is in jouw regio. Maar mocht je de arts toch spreken, dan kan het geen kwaad het te vragen.

Meer informatie

FAQ Dermatologenvereniging NVDV
College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG)
Informatie Apotheek.nl
RIVM: Vaccin tegen Covid-19
Informatie van de Stichting Voedselallergie
Bijwerkingencentrum LAREB - ook voor het melden van bijwerkingen
Andere VMCE-informatie over Covid-19
>
 Update 24-02-2021: Standpunt ETFAD
>
 Update 04-03-2021: Schema vaccinaties
>
 Update 08-04-2021: Toevoeging vaccin Janssen (zie ook de overige links)

Steun ons en word lid van de VMCEWord lid en ontvang 4x per jaar het magazine GAAF!

Als lid ontvangt u 4x per jaar ons magazine GAAF!, boordevol ervaringen van lotgenoten, praktische tips en de laatste inzichten op het gebied van eczeemzorg. Bovendien ontvangt u een mooi welkomstpakket met daarin onder meer de folders, de boekjes en de dvd Leven met Eczeem. Onder het motto 'Beter leven met eczeem' zet de VMCE zich al ruim twintig jaar in voor mensen met constitutioneel eczeem. Met meer leden kunnen we nóg meer betekenen voor mensen met eczeem. Het zou daarom fantastisch zijn als u lid wordt.

Word lid

Poll

COVID-maatregelen beïnvloeden mijn eczeem negatief

Lees meer over de VMCE

Vier van de oprichters van de VMCE, allemaal ervaringsdeskundigen vertellen in dit interview uit 1999 over de noodzaak van een vereniging voor mensen met constitutioneel eczeem. Deze redenen zijn nog altijd actueel!