Vereniging voor Mensen met Constitutioneel Eczeem

26-11-2020 | Vanaf 1 december is het verplicht een mondkapje te dragen in stations, luchthavens en publieke binnenruimtes. Onder binnenruimtes vallen bijvoorbeeld winkels, musea, benzinestations, restaurants, cafés, theaters en concertzalen. In het OV was het al verplicht. Sommige mensen met eczeem krijgen hierdoor extra last van eczeem in het gezicht. Wat te doen?

Wanneer een uitzondering?

De draagplicht geldt niet voor mensen die vanwege een beperking of ziekte echt geen mondkapje kunnen dragen of opzetten. Zie de informatie hierover van de Overheid. Maar, mensen die daardoor geen mondkapje dragen moeten dat zelf aannemelijk maken als ze erop worden aangesproken. Er is niet zoiets als een medische verklaring van een arts die je kunt aanvragen en tonen, en artsen werken daar ook niet aan mee.

Het Longfonds geeft informatie over de draagplicht bij mensen met longproblemen. De longartsen zelf zijn tegen een uitzondering van de draagplicht voor longpatiënten, omdat die juist een kwetsbare groep vormen. Vilans geeft nadere informatie over de uitzonderingen voor de mondkapjesplicht voor mensen met beperking of ziekte.

Welk mondkapje?

Mondkapjes zijn er niet voor niets. Ze zijn er voor de bescherming van jezelf en de ander. Er zijn heel veel verschillende mondkapjes beschikbaar. Bij eczeem of huidklachten in het gezicht heeft het de voorkeur om een mondkapje van zachte stof te gebruiken. Het is belangrijk dat die stof zo min mogelijk irriteert, en dus gemaakt is van een zacht-aanvoelende stof. Zo’n mondkapje is meestal herbruikbaar en wasbaar.

Over mondkapjes van katoen en bamboe horen wij goede ervaringen. Er is ook een mondkapje speciaal gemaakt voor mensen met eczeem. Voor dat mondkapje is stof gebruikt waar ook de krab/verband-pakken voor eczeem van zijn gemaakt.

Wat ook kan irriteren zijn de bandjes rondom de oren. Voor sommige mensen leiden elastieken bandjes tot irritatie, dus dan is het belangrijk dat deze ook van de stof zijn gemaakt, bijvoorbeeld van een gebreide tricot of anderszins.

Overige maatregelen

Het is bij gebruik van mondkapjes extra belangrijk om de gezichtshuid in goede conditie te houden. Bovendien droogt de huid al sneller uit in dit seizoen, terwijl die mondkapjes weer een warm en broeierig gevoel geven. Dus vaker smeren met een basiszalf of -crème is misschien nodig.

Meer informatie

Raadpleeg desgewenst de apotheker of behandeld arts over wat voor jou de beste manier is om hiermee om te gaan. Moet je voor je werk een mondkapje dragen, dan is de bedrijfsarts het eerste aanspreekpunt.

Link: COVID-19 en eczeem en check ook de poll rechtsonder!


icon2Vind je onze informatie handig en wil je een bijdrage leveren aan de VMCE?
Doneer hier

Steun ons en word lid van de VMCEWord lid en ontvang 4x per jaar het magazine GAAF!

Als lid ontvangt u 4x per jaar ons magazine GAAF!, boordevol ervaringen van lotgenoten, praktische tips en de laatste inzichten op het gebied van eczeemzorg. Bovendien krijgt u toegang tot de besloten Facebook-pagina waar leden wel en wee met elkaar delen en waar je alle vragen kunt stellen over je eczeem. Onder het motto 'Beter leven met eczeem' zet de VMCE zich al ruim twintig jaar in voor mensen met constitutioneel eczeem. Met meer leden kunnen we nóg meer betekenen voor mensen met eczeem. Het zou daarom fantastisch zijn als u lid wordt.

Word lid

Lees meer over de VMCE

Vier van de oprichters van de VMCE, allemaal ervaringsdeskundigen vertellen in dit interview uit 1999 over de noodzaak van een vereniging voor mensen met constitutioneel eczeem. Deze redenen zijn nog altijd actueel!