16-11-2017 | Zorgverzekeraar Menzis dupeert stelselmatig patiënten met een ernstige vorm van constitutioneel eczeem. In tegenstelling tot andere zorgverzekeraars wil Menzis noodzakelijke verbandmiddelen niet vergoeden. Dit treft ook (jonge) kinderen.

Eczeem en verbandmiddelen

Constitutioneel eczeem is een veelvoorkomende huidziekte. Meestal is deze mild van aard. Maar er is een kleine groep patiënten die de aandoening in een moeilijk behandelbare vorm heeft. Voor volwassenen zijn er meer behandelmogelijkheden dan voor (jonge) kinderen. Vandaar dat bij kinderen met veel jeuk de zogenoemde krabpakken worden voorgeschreven. Alleen wil Menzis deze niet vergoeden.

Verbandmiddelen zijn gemaakt van speciale, gladde vezels en er zitten geen naden in. Ze irriteren daardoor niet, gaan het krabben tegen, optimaliseren de zalftherapie en absorberen het wondvocht. Verbandmiddelen zijn er voor delen van het lichaam of bedekken alles, zoals een luierpak of overall voor (kleine) kinderen. Ze worden voorgeschreven volgens de richtlijn constitutioneel eczeem.

Afwijzing door Menzis

Vanaf begin 2016 keurde Menzis declaraties van reeds geleverde verbandmiddelen toch af en liet de patiënten achteraf opdraaien voor de kosten. VMCE heeft tientallen gedupeerden bijgestaan met bezwaarprocedures, en in sommige gevallen is Menzis alsnog overgegaan tot vergoeding. Soms pas anderhalf jaar nadat de verbandmiddelen waren geleverd.

Menzis hanteert sinds halverwege 2016 een machtigingsprocedure voor verbandmiddelen. Dat betekent dat de patiënt altijd van tevoren toestemming moet vragen. Alleen, deze wordt eigenlijk nooit gegeven. Het betreft vele honderden patiënten. Menzis geeft een keur van redenen om de middelen niet te vergoeden. Een greep uit de vele:

Je kunt bij een baby een sokje of een washandje om de handjes binden tegen het krabben.Een katoenen pyjama van de HEMA volstaat ook.Een strakke legging en een T-shirt van katoen kunnen net zo goed.Het voorschrift voldoet niet aan de richtlijn eczeem.Op het voorschrift staat ‘nattend eczeem’ en dat is geen constitutioneel eczeem.We vinden het gewoon te duur.

Kies een andere verzekeraar

Daarom adviseert de VMCE mensen met eczeem die (mogelijk) deze verbandmiddelen moeten gebruiken zich te verzekeren bij een andere verzekeraar dan Menzis en zijn labels (AnderZorg, Azivo, HEMA, FNV). Want alle andere verzekeraars vergoeden deze verbandmiddelen wel, zij het onder voorwaarden en met maximum-aantallen. Iets dus om op te letten bij de keuze voor een zorgverzekeraar in 2018.

Steun ons en word lid van de VMCEWord lid en ontvang 4x per jaar het magazine GAAF!

Als lid ontvangt u 4x per jaar ons magazine GAAF!, boordevol ervaringen van lotgenoten, praktische tips en de laatste inzichten op het gebied van eczeemzorg. Bovendien ontvangt u een mooi welkomstpakket met daarin onder meer de folders, de boekjes en de dvd Leven met Eczeem. Onder het motto 'Beter leven met eczeem' zet de VMCE zich al ruim twintig jaar in voor mensen met constitutioneel eczeem. Met meer leden kunnen we nóg meer betekenen voor mensen met eczeem. Het zou daarom fantastisch zijn als u lid wordt.

Word lid

Poll

Ik ben bereid mee te werken aan wetenschappelijk onderzoek naar eczeem.

Helemaal mee eens - 61.6%
Mee eens - 25.6%
Neutraal - 9.3%
Mee oneens - 2.3%
Helemaal mee oneens - 1.2%

Aantal stemmen: 86

Lees meer over de VMCE

Vier van de oprichters van de VMCE, allemaal ervaringsdeskundigen vertellen in dit interview uit 1999 over de noodzaak van een vereniging voor mensen met constitutioneel eczeem. Deze redenen zijn nog altijd actueel!