16-09-2017 | Op dit moment vindt het Europese Dermatologencongres plaats (EADV). Een van de presentaties ging over een mogelijk nieuw medicijn tegen jeuk. Tegen alle jeuk, ook bij eczeem.

Het middel dat in onderzoek is heet serlopitant en het zou ervoor zorgen dat de zenuwen geen jeuksignaal meer doorgeven aan de hersenen. Het is onderzocht bij 257 patiënten (18 tot 65 jaar) met chronische, intense jeuk door diverse oorzaken. Allen hadden tenminste een jeukscore van 7 op een schaal van 1-10.

De deelnemers werden in vier gelijke groepen verdeeld en deze kregen of een placebo, of 0,25 mg, of 1 mg of 5 mg serlopitant. Na 6 weken bleek dat 72% van de deelnemers die 1 mg had gekregen geen of nog slechts milde jeuk had. In de placebogroep was dit 50%, een significant verschil.

Er werden ook bijwerkingen gemeld: een derde van de deelnemers meldde duizeligheid, misselijkheid of hoofdpijn. Deze waren grotendeels van milde aard.

Vervolgonderzoek

Op dit moment loopt er een vervolgstudie (fase 2) bij 450 mensen met constitutioneel eczeem vanaf 13 jaar. Daaruit zal moeten blijken welke dosis het meest effectief is en of het middel veilig is, werkzaam is en acceptabele bijwerkingen kent. De resultaten worden half 2018 verwacht. 

Mocht het middel effectief blijken dan moet er ook nog zogenoemd fase-3 onderzoek worden gedaan voordat het op de markt kan komen. Kortom, het duurt nog wel een aantal jaren voor we weten of er eindelijk een pil komt tegen die vreselijke eczeemjeuk.

Bron: 26e Europese Dermatologencongres (EADV): presentatie FC04.09 op 14 september 2017.

Steun ons en word lid van de VMCEWord lid en ontvang 4x per jaar het magazine GAAF!

Als lid ontvangt u 4x per jaar ons magazine GAAF!, boordevol ervaringen van lotgenoten, praktische tips en de laatste inzichten op het gebied van eczeemzorg. Bovendien ontvangt u een mooi welkomstpakket met daarin onder meer de folders, de boekjes en de dvd Leven met Eczeem. Onder het motto 'Beter leven met eczeem' zet de VMCE zich al ruim twintig jaar in voor mensen met constitutioneel eczeem. Met meer leden kunnen we nóg meer betekenen voor mensen met eczeem. Het zou daarom fantastisch zijn als u lid wordt.

Word lid

Poll

Ik ben bereid mee te werken aan wetenschappelijk onderzoek naar eczeem.

Helemaal mee eens - 61.6%
Mee eens - 25.6%
Neutraal - 9.3%
Mee oneens - 2.3%
Helemaal mee oneens - 1.2%

Aantal stemmen: 86

Lees meer over de VMCE

Vier van de oprichters van de VMCE, allemaal ervaringsdeskundigen vertellen in dit interview uit 1999 over de noodzaak van een vereniging voor mensen met constitutioneel eczeem. Deze redenen zijn nog altijd actueel!