03-08-2016 | Het Erasmus MC en het Havenziekenhuis in Rotterdam zijn op zoek naar volwassenen met eczeem voor een onderzoek naar het effect van het middel Gladskin op de ernst van eczeem.

MAAS trial cropped

Update: de studie heeft voldoende deelnemers en werft daarom niet meer.

Het effect van Gladskin crème op eczeem en op de groei van huidbacteriën.

Dit onderzoek is opgezet door de afdeling Dermatologie van het Erasmus MC Rotterdam en wordt uitgevoerd in samenwerking met het Havenziekenhuis Rotterdam.

Doel

In dit onderzoek kijken we naar het effect van Gladskin crème op eczeem en op de groei van huidbacteriën. Gladskin is een crème welke zonder recept verkrijgbaar is.

De werkzame stof in Gladskin heet Staphefekt. Staphefekt zorgt ervoor dat de celwand van de Staphylococcus aureus (SA) bacterie kapot gaat. Deze bacterie lijkt een rol te spelen bij verergering en/of het in stand houden van eczeem. In het laboratorium is aangetoond dat Staphefekt de SA bacterie doodt en andere bacteriën juist met rust laat.

Wie kan meedoen?

Het onderzoek is bedoeld voor volwassenen met constitutioneel eczeem die een corticosteroïd crème (hormoon crème) gebruiken.

U kunt niet meedoen met dit onderzoek als:

  • u jonger bent dan 18 jaar
  • u in de afgelopen 2 maanden antibiotica of corticosteroïden in tablet vorm gebruikt heeft
  • u medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken in tablet vorm gebruikt
  • u behandeling met lichttherapie krijgt

Het onderzoek in het kort

Het onderzoek duurt ongeveer een half jaar. Hierin bezoekt u 6 keer de polikliniek Dermatologie. Tijdens het eerste bezoek wordt gekeken of u mee kunt doen aan het onderzoek. Zo ja, dan start u met het smeren van Gladskin (of placebo) gedurende 12 weken.

Naast de Gladskin/placebo krijgt u een corticosteroïd crème (triamcinolon) in afbouwschema, op geleide van de ernst van het eczeem. Tijdens de volgende bezoeken wordt het effect van Gladskin op het eczeem beoordeeld met onder andere vragenlijsten en wordt een uitstrijk afgenomen van de huid (met een soort wattenstok) om de huidbacteriën te meten.

Vergoeding

De reiskosten die u maakt voor dit onderzoek worden vergoed. Verder ontvangt u een vergoeding van 60 euro bij het afronden van het onderzoek.

Meer informatie of aanmelden

Bent u geïnteresseerd of wilt u meer informatie? Mailt u dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Mede namens het hele onderzoeksteam,

Prof. dr. Suzanne Pasmans, (kinder)dermatoloog-immunoloog
Joan Totté, arts-onderzoeker
Jill de Wit, arts-onderzoeker

 

Logo EMC kleiner

Logo HZH kleiner

Steun ons en word lid van de VMCEWord lid en ontvang 4x per jaar het magazine GAAF!

Als lid ontvangt u 4x per jaar ons magazine GAAF!, boordevol ervaringen van lotgenoten, praktische tips en de laatste inzichten op het gebied van eczeemzorg. Bovendien ontvangt u een mooi welkomstpakket met daarin onder meer de folders, de boekjes en de dvd Leven met Eczeem. Onder het motto 'Beter leven met eczeem' zet de VMCE zich al ruim twintig jaar in voor mensen met constitutioneel eczeem. Met meer leden kunnen we nóg meer betekenen voor mensen met eczeem. Het zou daarom fantastisch zijn als u lid wordt.

Word lid

Poll

Ik ben bereid mee te werken aan wetenschappelijk onderzoek naar eczeem.

Helemaal mee eens - 61.6%
Mee eens - 25.6%
Neutraal - 9.3%
Mee oneens - 2.3%
Helemaal mee oneens - 1.2%

Aantal stemmen: 86

Lees meer over de VMCE

Vier van de oprichters van de VMCE, allemaal ervaringsdeskundigen vertellen in dit interview uit 1999 over de noodzaak van een vereniging voor mensen met constitutioneel eczeem. Deze redenen zijn nog altijd actueel!