17-12-2015 | Dit bericht bevat een oproep tot alertheid voor iedereen, die verbandmiddelen (van hemd/broek en krabpakjes tot aan handschoenen en sokjes) nodig hebben om het eczeem binnen de perken te houden. Plus een waarschuwing voor diegenen onder hen die nu bij Menzis verzekerd zijn. 

In 2015: Lees voor de voorgeschiedenis en de afspraken over vergoeding in het lopende jaar ‘Antibacteriële verbandmiddelen uit vergoeding’. De VMCE is het hele jaar actief geweest om dit tegen te houden en uit te stellen, en onze laatste hoop is gevestigd op een dringend beroep op de minister van VWS, namens Huidpatiënten-Nederland en de NVDV (Vereniging van Dermatologen). Een antwoord is tot nu toe uitgebleven.                                                                                                      

Tegelijkertijd hebben we iedere partij gealarmeerd over het feit dat er, behalve voor kinderen, geen alternatief verkrijgbaar is, dus verbandmiddelen zonder antibacteriële toevoegingen. Hoe moet dat dan in het komende jaar? Het Zorginstituut Nederland heeft ons intussen verzekerd dat van zulke “gewone verbandmiddelen” de aanspraak op vergoeding vanuit het basispakket blijft bestaan. Zorgverzekeraars moeten deze in 2016 blijven vergoeden, vanuit hun wettelijke zorgplicht. Maar…… tot vandaag 17-12 heeft nog geen enkele zorgverzekeraar een besluit gepubliceerd dat ze zich daaraan gaan houden. Wij hebben bewijs dat m.n. Menzis van plan is om alle verbandmiddelen uit de vergoeding te gooien.                                                                                                                                                               

Er is ook goed nieuws, fabrikanten hebben ons laten weten dat ze “gewone verbandkleding” willen gaan produceren. En er bereiken ons geluiden, dat diverse verzekeraars deze zullen gaan vergoeden in de toekomst. Maar nog geen zekerheid!

Voor 2016: De VMCE voelt zich namens alle leden klemgezet. De rechten van de patiënt/verzekerde worden niet gerespecteerd. Wettelijk dienen zorgverzekeraars per 19-11 hun definitieve plannen voor de vergoedingen in 2016, te publiceren. W.b. verbandmiddelen is dat niet gebeurd, bellen en mailen met verzekeraars levert geen duidelijkheid op. Wij betwijfelen of die duidelijkheid er komt vóór 31-12, en die is noodzakelijk voor diegenen die overwegen om van verzekeraar te veranderen. Speciaal voor hen, die bij Menzis verzekerd zijn, lees de voorwaarden alvast door, schat de risico’s in en informeer per tel. bij Menzis, je weet maar nooit. De wettelijke regels zijn: opzegging dient vóór 31-12 te geschieden, daarna heeft u nog tot 31-1-2016 de tijd om een nieuwe verzekering af te sluiten. In de tussentijd zal de VMCE u direct bericht sturen, als er zekerheid ontstaat van de kant van verzekeraars inclusief Menzis, in dec. of in jan.   

U snapt dat wij als VMCE-bestuur geen voorkeur uit willen spreken wat betreft zorgverzekeraar, en evenmin over welk merk verbandmiddelen. Dat is uw eigen zaak. Wel voelen wij ons verplicht om u bijtijds en precies te informeren, en wel vandaag. De zorgverzekeraars hadden dit al veel eerder moeten doen en we kunnen niet langer wachten. Mocht u reeds vervelende ervaringen met de verstrekking van verbandmiddelen hebben, of u zwaar getroffen voelt indien elke vergoeding ophoudt, meldt u zich dan op ons Meldpunt : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vermeld dan bij uw verhaal ook uw naam en tel.nr. en of u bereid bent uw verhaal in de media te doen (of dat wij u mogen citeren), indien dit gevraagd wordt.

Namens het Bestuur van de VMCE plus Bernd Arents, die hier veel energie in heeft gestoken.
Willem Kouwenhoven, bestuurslid Belangenbehartiging  

Steun ons en word lid van de VMCEWord lid en ontvang 4x per jaar het magazine GAAF!

Als lid ontvangt u 4x per jaar ons magazine GAAF!, boordevol ervaringen van lotgenoten, praktische tips en de laatste inzichten op het gebied van eczeemzorg. Bovendien ontvangt u een mooi welkomstpakket met daarin onder meer de folders, de boekjes en de dvd Leven met Eczeem. Onder het motto 'Beter leven met eczeem' zet de VMCE zich al ruim twintig jaar in voor mensen met constitutioneel eczeem. Met meer leden kunnen we nóg meer betekenen voor mensen met eczeem. Het zou daarom fantastisch zijn als u lid wordt.

Word lid

Poll

Ik ben bereid mee te werken aan wetenschappelijk onderzoek naar eczeem.

Lees meer over de VMCE

Vier van de oprichters van de VMCE, allemaal ervaringsdeskundigen vertellen in dit interview uit 1999 over de noodzaak van een vereniging voor mensen met constitutioneel eczeem. Deze redenen zijn nog altijd actueel!