02-10-2015 | Vanaf 29 september 2015 wordt antibacteriële verbandkleding bij eczeem niet meer vergoed vanuit de basisverzekering. Deze verbijsterende mededeling kreeg de VMCE van het Zorginstituut Nederland.

Er is een update per 23 juni 2016. Zie hiervoor dit artikel.

Het Zorginstituut Nederland bepaalt wat tot de basisverzekering behoort. Na langdurig onderzoek is het Zorginstituut tot het oordeel gekomen dat er onvoldoende wetenschappelijk bewijs is dat antibacteriële verbandkleding beter werkzaam is dan gewone verbandkleding. Dat betekent dat het niet vergoed mag worden vanuit de basisverzekering. Dit besluit is per 29 september 2015 ingegaan.

Alle argumenten die de VMCE heeft ingebracht, zowel mondeling in overleggen als schriftelijk, zijn terzijde geschoven. Ook pleidooien van dermatologen en dermatologisch verpleegkundigen heeft het Zorginstituut niet van mening doen veranderen.

Dit heeft tot gevolg dat de antibacteriële verbandkleding van de volgende merken niet meer voor vergoeding in aanmerking komen:

  • Best4body
  • Binamed
  • Dermacura
  • Dermasilk
  • Padycare
  • Skinprotect

Wat nog wel vergoed wordt is de Curaderm Overall van Lohmann & Rausscher, maar dat verbandmiddel gaat uit het assortiment en is nog maar beperkt beschikbaar. Het andere merk dat op de Nederlandse markt is dat nog wel vergoed wordt is Tubifast Garments, alleen gaan die maten slechts tot en met 14 jaar. Voor volwassenen is er geen alternatief; deze zijn dan weer aangewezen op buisverbanden. Ook de katoenen verbandhandschoenen worden nog steeds vergoed.

Concreet betekent dit dat mensen die deze antibacteriële verbandkleding voor het eerst voorgeschreven krijgen dit niet meer vergoed krijgen. Het Zorginstituut beveelt de zorgverzekeraars aan om een afbouwtermijn overeen te komen met bestaande gebruikers van deze verbandkleding.

Afbouwtermijn en maxima

Voor reeds bestaande gebruikers van deze producten die hier baat bij hebben, bestaat de mogelijkheid om nog een verstrekking te krijgen, bijvoorbeeld als de maximale aantallen van dit jaar nog niet zijn voorgeschreven. En als dat dit jaar nog niet gebeurd is, dan kan een kind nog in aanmerking komen voor een voorschrift van een grotere maat*.

Achmea  groep (Aevitae Avéro Achmea, Avéro Achmea, Caresco Avéro Achmea, De Friesland, DVZ, FBTO, IAK Avéro Achmea, Interpolis, OZF Achmea, Turien & Co. Avéro Achmea en Zilveren Kruis):

Afbouwtermijn: Tot 1 maart 2016
Maxima: Vergoeding van maximaal 3 stuks per lichaamsdeel** per 12 maanden. Voor handschoenen geldt een maximum van 5 stuks per 12 maanden.

Bij De Friesland hanteert men geen afbouwperiode tot 1 maart 2016, maar tot 1 januari 2016.

CZ groep (CZ, OZ, Delta LLoyd, Ohra):

Afbouwtermijn: Tot en met 31 december 2015
Maxima: Vergoeding van maximaal 3 stuks per lichaamsdeel** per 12 maanden. Voor handschoenen geldt een maximum van 3 stuks per 12 maanden.

DSW:

Afbouwtermijn: Tot en met 31 december 2015
Maxima:
Vergoeding van maximaal 3 stuks per lichaamsdeel** per 12 maanden. Voor handschoenen geldt een maximum van 5 stuks per 12 maanden.

Menzis groep (Amicon, Anderszorg, Azivo, Confior, Geové, Menzis, Nederzorg, NVS):

Afbouwtermijn: Tot en met 31 december 2015
Maxima:
Vergoeding van 2 stuks per lichaamsdeel** per 12 maanden. Voor handschoenen geldt een maximum van 5 stuks per 12 maanden.

Multizorg (Aevitae ASR, Caresco ASR, De Amersfoortse, Ditzo, Eno, IAK ASR, ONVZ, OWM Stad Holland, PNOzorg, Salland, VvAA en Zorg en Zekerheid):

Afbouwtermijn: Onbekend, maar waarschijnlijk tot en met 31 december 2015
Maxima:
Vergoeding van maximaal 3 stuks per lichaamsdeel** per 12 maanden. Voor handschoenen geldt een maximum van 5 stuks per 12 maanden.

VGZ Corporatie (Aevitae Goudse, Aevitae VGZ, Caresco VGZ, IAK VGZ, IZA, IZA-VNG, IZZ, NV Zorgverzekeraar, Turien & Co. VGZ, UMC, Univé, VGZ en Ziektekostenverzekering Krijgsmacht):

Afbouwtermijn: Tot en met 28 maart 2016
Vergoeding van maximaal 3 stuks per lichaamsdeel** per 12 maanden. Voor handschoenen geldt een maximum van 3 stuks per 12 maanden.

* Toelichting groei kind
Verzekeringsmaatschappijen zullen binnen de 12 maanden een eenmalig herhaalrecept in verband met de groei van een kind in principe vergoeden.

** Toelichting lichaamsdeel
Met de beperking van het lichaamsdeel wordt het volgende bedoeld. In een voorschrift mogen de verbandmiddelen elkaar niet overlappen: dus geen elleboogstukken bij een hemd met lange mouwen en geen kniestukken bij een lange broek. Geen voorschrift voor zowel een lange als korte broek of hemden met en zonder mouwen. En in het geval van een verbandpak dat het hele lichaam bedekt, kunnen er dus niet aanvullend hemden en broeken worden vergoed. Althans zo interpreteren wij de voorschriften.

Gevolgen

Dit is een enorme klap voor de eczeemzorg in Nederland. De VMCE heeft inmiddels stappen ondernomen om te proberen dit terug te draaien. Ook gaan we in overleg met de dermatologenvereniging NVDV om te kijken wat er gedaan kan worden.

Bij verdere vragen verwijzen we u naar uw behandelend arts en/of de leverancier van het verbandmiddel en/of uw zorgverzekeraar.

Het hele rapport van Zorginstituut is hier na te lezen.

Steun ons en word lid van de VMCEWord lid en ontvang 4x per jaar het magazine GAAF!

Als lid ontvangt u 4x per jaar ons magazine GAAF!, boordevol ervaringen van lotgenoten, praktische tips en de laatste inzichten op het gebied van eczeemzorg. Bovendien ontvangt u een mooi welkomstpakket met daarin onder meer de folders, de boekjes en de dvd Leven met Eczeem. Onder het motto 'Beter leven met eczeem' zet de VMCE zich al ruim twintig jaar in voor mensen met constitutioneel eczeem. Met meer leden kunnen we nóg meer betekenen voor mensen met eczeem. Het zou daarom fantastisch zijn als u lid wordt.

Word lid

Poll

Ik ben bereid mee te werken aan wetenschappelijk onderzoek naar eczeem.

Helemaal mee eens - 61.6%
Mee eens - 25.6%
Neutraal - 9.3%
Mee oneens - 2.3%
Helemaal mee oneens - 1.2%

Aantal stemmen: 86

Lees meer over de VMCE

Vier van de oprichters van de VMCE, allemaal ervaringsdeskundigen vertellen in dit interview uit 1999 over de noodzaak van een vereniging voor mensen met constitutioneel eczeem. Deze redenen zijn nog altijd actueel!