20-10-2010 | Veel crèmes blijken een slechte invloed te hebben op de huid van mensen met eczeem. Dat blijkt uit onderzoek van de University of Bath.

Hoewel mensen met eczeem vaak verzachtende crèmes gebruiken om de symptomen van eczeem tegen te gaan, werkt dit niet altijd zoals bedoeld. Waterhoudende crèmes met sodium lauryl sulfate (SLS; natriumlaurylsulfaat of natriumdodecylsulfaat in het Nederlands, red.) zijn volgens de onderzoekers vooral de boosdoeners.

Dunne huid

Voor het onderzoek hebben gezonde vrijwilligers vier weken lang een middel tegen eczeem (zogenoemde Aqueous cream BP) met SLS getest. De proefpersonen moesten de crème elke dag op hun onderarmen smeren. Na vier weken was de buitenste laag van de huid, de hoornlaag, met tien procent gekrompen.

Volgens de onderzoekers zou het gebruik van de crème op een beschadigde huid, zoals bij eczeem, een nog dramatischer effect hebben. De hoornlaag is de beschermlaag van de huid. Wanneer die dunner wordt kunnen slechte invloeden, zoals chemicaliën, de huid sneller aantasten.

Shampoo en cosmetica

SLS wordt gebruikt om olie te mixen in crèmes op waterbasis, zodat de crèmes er romig uitzien. Het ingrediënt wordt ook gebruikt in shampoos en cosmetica. De onderzoekers adviseren een crème op basis van olie te gebruiken tegen eczeem.

Het onderzoek is gepubliceerd in de Britisch Journal of Dermatology.

Bron: Nu.nl

Naschrift VMCE: de neutrale zalven en crèmes die artsen bij eczeem voorschrijven bevatten geen natriumlaurylsulfaat. Lees hier meer over de behandeling van droge huid bij eczeem.

Steun ons en word lid van de VMCEWord lid en ontvang 4x per jaar het magazine GAAF!

Als lid ontvangt u 4x per jaar ons magazine GAAF!, boordevol ervaringen van lotgenoten, praktische tips en de laatste inzichten op het gebied van eczeemzorg. Bovendien ontvangt u een mooi welkomstpakket met daarin onder meer de folders, de boekjes en de dvd Leven met Eczeem. Onder het motto 'Beter leven met eczeem' zet de VMCE zich al ruim twintig jaar in voor mensen met constitutioneel eczeem. Met meer leden kunnen we nóg meer betekenen voor mensen met eczeem. Het zou daarom fantastisch zijn als u lid wordt.

Word lid

Poll

Ik ben bereid mee te werken aan wetenschappelijk onderzoek naar eczeem.

Helemaal mee eens - 61.6%
Mee eens - 25.6%
Neutraal - 9.3%
Mee oneens - 2.3%
Helemaal mee oneens - 1.2%

Aantal stemmen: 86

Lees meer over de VMCE

Vier van de oprichters van de VMCE, allemaal ervaringsdeskundigen vertellen in dit interview uit 1999 over de noodzaak van een vereniging voor mensen met constitutioneel eczeem. Deze redenen zijn nog altijd actueel!