27-08-2010 | Kun je gek worden van de jeuk? Onderzoekers van het Helmholtz Zentrum München hebben ontdekt dat eczeem bij jonge kinderen de geestelijke gezondheid later in het leven kan beïnvloeden.

Kinderen die tijdens hun eerste twee levensjaren aan eczeem leden, hadden vaker psychische problemen op hun 10e jaar, dan leeftijdsgenootjes die nooit last hebben gehad van deze ziekte.

Bij kinderen waar de eczeem langer aanhield, was de kans op psychische problemen nog groter dan bij kinderen waarbij de eczeem na de eerste twee jaar verdwenen was.

In de GINI-plus studie werden bijna 6000 Duitse kinderen op 10-jarige leeftijd onderzocht op hun geestelijke gezondheid. Ook werd informatie verzameld over hun familiegeschiedenis en dagelijks leven. Er werd vooral gelet op ziekten, zoals eczeem, astma en allergische rhinitis, stresstolerantie en gedragsafwijkingen.

De onderzoekers denken dat vooral de secundaire symptomen een langetermijneffect op de emoties van de kinderen hebben. Zij raden daarom aan om in de medische dossiers van kinderen vast te leggen dat ze eczeem hebben. Dit als een mogelijke risicofactor voor latere psychische problemen.

Het onderzoek is verschenen in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Bron: Gezondheidsnet, Medical News Today

Steun ons en word lid van de VMCEWord lid en ontvang 4x per jaar het magazine GAAF!

Als lid ontvangt u 4x per jaar ons magazine GAAF!, boordevol ervaringen van lotgenoten, praktische tips en de laatste inzichten op het gebied van eczeemzorg. Bovendien ontvangt u een mooi welkomstpakket met daarin onder meer de folders, de boekjes en de dvd Leven met Eczeem. Onder het motto 'Beter leven met eczeem' zet de VMCE zich al ruim twintig jaar in voor mensen met constitutioneel eczeem. Met meer leden kunnen we nóg meer betekenen voor mensen met eczeem. Het zou daarom fantastisch zijn als u lid wordt.

Word lid

Poll

Ik ben bereid mee te werken aan wetenschappelijk onderzoek naar eczeem.

Helemaal mee eens - 61.6%
Mee eens - 25.6%
Neutraal - 9.3%
Mee oneens - 2.3%
Helemaal mee oneens - 1.2%

Aantal stemmen: 86

Lees meer over de VMCE

Vier van de oprichters van de VMCE, allemaal ervaringsdeskundigen vertellen in dit interview uit 1999 over de noodzaak van een vereniging voor mensen met constitutioneel eczeem. Deze redenen zijn nog altijd actueel!