14-05-2010 | Irriterende huidaandoeningen zoals eczeem komen vaker voor bij kinderen van hoogopgeleiden dan bij kinderen uit lager geschoolde gezinnen. Aldus Oostenrijkse onderzoekers van de Medical University of Vienna.

Voor dit onderzoek werden de gegevens van 24.000 Oostenrijkse kinderen bestudeerd. Volgens de onderzoekers heeft een op de vijf kinderen tussen 6 en 14 jaar last van atopisch eczeem. Maar kinderen van hoogopgeleide ouders hebben gemiddeld 30 procent meer kans op deze aandoening. Vooral de moeders opleiding speelt hierbij een rol.

De reden hiervoor is volgens de onderzoekers dat meer opleiding zorgt dat ouders zich meer bewust zijn van het bestaan van ziekten. Zij zullen dus ook eerder naar de dokter gaan. Er werd ook meer eczeem gemeld bij meisjes, omdat een huidziekte vanwege het schoonheidsideaal als storender wordt ervaren bij meisjes dan bij jongens.

Hygiënehypothese

Andere redenen kunnen zijn dat hoogopgeleiden eerder een te schoon huis hebben, wat volgens de hygiënehypothese leidt tot een minder goed ontwikkeld immuunsysteem en dus meer eczeem.

Maar ook geld kan een rol spelen. Mensen met meer scholing hebben wellicht meer geld te besteden aan centrale verwarming, uitgebreid badderen en allerlei dure geparfumeerde crèmes die de huid juist uitdrogen. Terwijl mensen met minder geld eerder het effectieve, vette Vaseline zullen gebruiken, denken de onderzoekers.

Bron: Gezondheids.net

Steun ons en word lid van de VMCEWord lid en ontvang 4x per jaar het magazine GAAF!

Als lid ontvangt u 4x per jaar ons magazine GAAF!, boordevol ervaringen van lotgenoten, praktische tips en de laatste inzichten op het gebied van eczeemzorg. Bovendien ontvangt u een mooi welkomstpakket met daarin onder meer de folders, de boekjes en de dvd Leven met Eczeem. Onder het motto 'Beter leven met eczeem' zet de VMCE zich al ruim twintig jaar in voor mensen met constitutioneel eczeem. Met meer leden kunnen we nóg meer betekenen voor mensen met eczeem. Het zou daarom fantastisch zijn als u lid wordt.

Word lid

Poll

Ik ben bereid mee te werken aan wetenschappelijk onderzoek naar eczeem.

Helemaal mee eens - 61.6%
Mee eens - 25.6%
Neutraal - 9.3%
Mee oneens - 2.3%
Helemaal mee oneens - 1.2%

Aantal stemmen: 86

Lees meer over de VMCE

Vier van de oprichters van de VMCE, allemaal ervaringsdeskundigen vertellen in dit interview uit 1999 over de noodzaak van een vereniging voor mensen met constitutioneel eczeem. Deze redenen zijn nog altijd actueel!