Vereniging voor Mensen met Constitutioneel Eczeem

20-07-2016 | In de British Journal of Dermatology wordt melding gemaakt van onderzoek naar een nieuwe zalf tegen eczeem: tofacitinib. Het middel wordt al in pilvorm toegepast bij reuma en is ook in onderzoek bij psoriasis en darmziekten.

In dit zogenoemde fase 2a onderzoek werd het middel onderzocht in een gerandomiseerde, dubbelblinde studie. Van de 69 volwassen patiënten met mild tot matig eczeem kregen 35 een zalf met het medicijn en 34 een placebo. Zowel de zalf met het medicijn als de placebo-zalf waren qua samenstelling exact gelijk, op de werkzame stof na.

Na 4 weken was het eczeem in de groep die de werkzame zalf kreeg met 81,7% afgenomen. In de placebogroep was dat 29,9%. Dat verschil is significant. In de placebogroep werden meer bijwerkingen gemeld dan in de groep met de werkzame stof.

Tofacitinip is een middel dat het enzym Janus Kinase remt en zo de afweer specifiek beïnvloedt. Bij reuma is het middel al goedgekeurd door de Amerikaanse en Europese Medicijn-autoriteiten. Dat heeft als voordeel dat de werkzame stof al goed is onderzocht.

Wat nu volgt is nader onderzoek bij grotere groepen patiënten met eczeem, gedurende langere tijd, in verschillende ziekenhuizen en in verschillende landen, de zogenoemde derde fase. Het zal dus nog wel een aantal jaren duren voordat we weten of het middel echt werkt bij eczeem.

Bron: 'Topical tofacitinib for atopic dermatitis: A Phase 2a randomised trial'


icon2Vind je onze informatie handig en wil je een bijdrage leveren aan de VMCE?
Doneer hier

Steun ons en word lid van de VMCEWord lid en ontvang 4x per jaar het magazine GAAF!

Als lid ontvangt u 4x per jaar ons magazine GAAF!, boordevol ervaringen van lotgenoten, praktische tips en de laatste inzichten op het gebied van eczeemzorg. Bovendien krijgt u toegang tot de besloten Facebook-pagina waar leden wel en wee met elkaar delen en waar je alle vragen kunt stellen over je eczeem. Onder het motto 'Beter leven met eczeem' zet de VMCE zich al ruim twintig jaar in voor mensen met constitutioneel eczeem. Met meer leden kunnen we nóg meer betekenen voor mensen met eczeem. Het zou daarom fantastisch zijn als u lid wordt.

Word lid

Lees meer over de VMCE

Vier van de oprichters van de VMCE, allemaal ervaringsdeskundigen vertellen in dit interview uit 1999 over de noodzaak van een vereniging voor mensen met constitutioneel eczeem. Deze redenen zijn nog altijd actueel!