Vereniging voor Mensen met Constitutioneel Eczeem

15-12-2022 | Europese studie over het krijgen van eczeem en de behandeling. Het Radboudumc werkt met verschillende Europese ziekenhuizen samen in het zogeheten ImmUniverse project. Bij mensen met eczeem die starten met een biological (zoals Dupixent of Adtralza) of een JAK-remmer (bijvoorbeeld Olumiant of Rinvoq ) wordt onderzocht hoe er meer kennis kan worden verkregen over eczeem en de behandeling ervan. 

Het verloop van eczeem is bij iedere patiënt anders. Patiënten reageren ook vaak verschillend op de behandeling die ze krijgen. Dit komt doordat het verloop van de ziekte beïnvloed wordt door verschillende dingen, zoals de genetische aanleg van een patiënt, de werking van het immuunsysteem en de aanwezigheid van zogenoemde ‘micro-organismen’ (zoals bacteriën) in de darmen. Het is daarom moeilijk om te voorspellen hoe de ziekte zich zal ontwikkelen bij een specifieke patiënt en welke behandeling effectief zal zijn.

Door dit onderzoek willen we meer te weten komen over het ontstaan en verloop van eczeem en hoe het lichaam reageert op de medicijnen. Deze informatie kan helpen om medicijnen beter toe te passen en ook betere medicijnen te ontwikkelen. Dat alles leidt weer tot betere zorg voor mensen met eczeem.

Het onderzoek duurt 24 maanden waarin op zes momenten metingen gedaan worden. Er worden bloed- en huidmonsters afgenomen. Bovendien vullen de deelnemers vragenlijsten in. De eczeembehandeling wordt door deelname aan het onderzoek niet beïnvloed.

Wilt u meer weten? Neem dan contact met de afdeling dermatologie van het Radboudumc te Nijmegen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Steun ons en word lid van de VMCEWord lid en ontvang 4x per jaar het magazine GAAF!

Als lid ontvangt u 4x per jaar ons magazine GAAF!, boordevol ervaringen van lotgenoten, praktische tips en de laatste inzichten op het gebied van eczeemzorg. Bovendien krijgt u toegang tot de besloten Facebook-pagina waar leden wel en wee met elkaar delen en waar je alle vragen kunt stellen over je eczeem. Onder het motto 'Beter leven met eczeem' zet de VMCE zich al ruim twintig jaar in voor mensen met constitutioneel eczeem. Met meer leden kunnen we nóg meer betekenen voor mensen met eczeem. Het zou daarom fantastisch zijn als u lid wordt.

Word lid

Lees meer over de VMCE

Vier van de oprichters van de VMCE, allemaal ervaringsdeskundigen vertellen in dit interview uit 1999 over de noodzaak van een vereniging voor mensen met constitutioneel eczeem. Deze redenen zijn nog altijd actueel!